Stockholmsbörsens AI-maskin granskar finfluencers: ”Försökt haussa aktiepriset”

Som en digital vakthund patrullerar börsens AI-modul de sociala medierna, från Reddit till Instagram, för att avslöja marknadsmanipulation. Elisabeth von Schantz, chef över Nasdaqs europeiska övervakning, säger att det nu är naturligt att granska "influerare, bloggare eller 'finfluencers'".
Elisabeth Salmgren von Schantz är övervakningschef på Nasdaq
Elisabeth Salmgren von Schantz är sedan årsskiftet chef över Nasdaqs europeiska övervakningsfunktion. Foto: Pressbild.

“Tidigare gick våra anställda in manuellt och kikade på sociala medier, för att se om de kunde identifiera någon som försökte påverka kursen på ett otillbörligt sätt.”

Det säger Elisabeth Salmgren von Schantz, chef över Nasdaqs europeiska övervakningsfunktion. Hon säger att det förr fanns automatiska system på plats men att det manuella arbetet skedde i högre utsträckning.

Numera pågår dock en oavbruten, automatisk granskning av allt som publiceras på sociala medier.

“Bloggare och influerare granskas noggrannt”

“Den skrapar allt från nyhetsflöden till DiscordFacebook och Tiktok. Det är liksom tusentals källor som den skrapar i realtid, vi behöver inte ens ange vilka. Det sköter den själv”, säger hon.

Den är en AI-driven modul i börsoperatörens övervakningsfunktion, som integrerades 2022 med syftet att övervaka diskussionsforum online. Nasdaq-chefen tar upp Reddit som exempel, det nyligen börsnoterade forumet där Wallstreetbets håller hus – gruppen som stod bakom den kända aktierusningen i Game Stop år 2021.

Att automatiskt samla in information från olika hemsidor kallas för skrapning. På så sätt kan AI-modulen se vilka aktier som diskuteras mer eller mindre än vanligt, antingen på ett enskilt forum eller sammantaget på flera.

Om det sker flaggas det berörda finansiella instrumentet och mänskliga analytiker går in, för att utvärdera om det finns ett eventuellt brott att utreda.

Under de senaste åren har allt fler personer fått upp ett intresse för börsen, säger Von Schantz. Därmed diskuteras finansiella instrument mer online, där Nasdaq-toppen ser en större andel nya och “ganska ovana” investerare.

“Inom ramen för granskningen av sociala medier så är det naturligt att inkludera influerare, bloggare eller ‘finfluencers’ med stor följarskara i vår granskning”, säger hon.

Influerare som ger finansiella råd kallas för finfluencers. De kan sprida råd på inlägg på X eller poddavsnitt på Youtube. Genom hashtaggar som #wallstreet eller #stocktok går de att hitta på ett klick. Vissa av dem ger legitima råd och tips, andra inte och vissa går så långt som att bli kriminella bedragare.

Typiskt är också att finfluencers riktar in sig mot generation Z, där många är under 20 år. Bland fenomenets kritiker finns Finansinspektionen (FI), som så sent som förra veckan varnade TV4:s tittare för kriminella finfluencers.

Pumpa och dumpa

“I flera fall har personer via sina plattformar försökt haussa upp aktiepris och göra det som kallas för ‘pump and dump'”, säger von Schantz.

Första gången som ett pump and dump-brott prövades i svensk domstol var 2016 när två läkarstudenter dömdes för otillbörlig marknadspåverkan i tingsrätten. Genom att hajpa småbolag på olika bloggar bidrog studenterna till att kurserna steg till fabricerade värden. Då sålde de sina egna aktier och tjänade 2,5 Mkr.

Detta var före Nasdaqs AI-modul, men börsoperatören var ändå bland dem som noterade avvikande kursrörelser och anmälde till FI.

Varför sågs behovet att införa modulen?

“Sedan dess har intresset för börshandel har ökat massivt, och med det ser vi fler försök till att manipulera marknaden via internet. Det hade krävt enorm arbetskraft för oss att gå igenom allt manuellt, så genom det här verktyget har vi kunnat automatisera en del av det arbetet”, säger von Schantz.

Var övervakningen bristfällig innan dess?

“Nej, vi övervakade sociala medier redan dessförinnan med väletablerade processer. I samband med att användandet av sociala medier ökat har vi implementerat en automatiserad lösning för att säkerställa att vi ökar övervakningen av den.”

Har det blivit svårt att dra en rak skiljelinje mellan vad som är och inte är försök till marknadsmanipulation?

“Att föra diskussion om investeringar är egentligen sunt, men det kan bli problematiskt när vem som helst kan skriva inlägg utan krav på transparens eller regler. Det vi gör är ju att fastställa om det finns en skälig misstanke, sedan är det upp till FI och EBM att ta det vidare”, säger hon.

Under 2023 fick FI in 149 anmälningar om misstänkta försök till att manipulera den svenska marknaden. Samma år flaggades 36 försök till marknadsmanipulation av Nasdaqs övervakningfunktion, hur många av dem som straffats framgår inte.

Hur många av Nasdaqs flaggningar som noterades av AI-modulen vill Von Schantz inte kommentera. Inte heller kan hon delge ifall deras övervakningsfunktion bevakar den mer dolda delen av internet, det så kallade “dark web”.

Läs mer:

Nasdaq-chef om insiderhärvan: ”Har gjort vissa förstärkningar”

Stockholmsbörsens nya VD om turbulensen: ”Vi ska komma ur det starkare”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.