Stockholmsbörsen stäms på 31 miljoner

Under våren 2015 lämnade Konkurrensverket in en stämningsansökan mot Stockholmsbörsen Nasdaq, för att ha utnyttjat sin starka marknadsposition gentemot den mindre konkurrenten Burgundy. På måndag börjar den unika rättegången.

För första gången i EU:s historia tas en börs till domstol, misstänkt för att ha missbrukat sin ställning på marknaden. Konkurrensverket lämnade in stämningsansökan mot Stockholmsbörsen 2015. Börsen krävs på 31 miljoner kronor i böter och konkurrensskadeavgift för att ha utnyttjat sin starka position på marknaden.

Processen inleddes 2010 efter att den mindre handelsplattformen Burgundy lämnat in klagomål till Konkurrensverket. Representanter för Burgundy hävdade då att Stockholmsbörsen Nasdaq hade utnyttjat sin marknadsposition, genom att förbjuda Burgundy att flytta in i samma datorhall som Nasdaq.

– Det var i princip bestämt att Burgundy skulle flytta in i Lundahallen, säger Per Karlsson, chefsjurist på Konkurrensverket.

Lundahallen, som tillhörde telekombolaget Verizon, var en av de mest avancerade och attraktiva för aktörer som ägnar sig åt aktiehandel. För en mäklare eller börs kan millisekunder göra skillnad och att få placera sig i den bästa hallen kan vara avgörande för ett bolags framgång. Nasdaq hyrde sedan tidigare delar av lokalen och enligt Konkurrensverket övertalade börsen Verizon att inte hyra ut till den mindre konkurrenten.

– Efter hot och påtryckningar från Stockholmsbörsen beslutade Verizon att inte släppa in Burgundy i datorhallen, vilket gjorde att de förlorade viktig kapacitet och potentiella kunder, säger Per Karlsson.

Konkurrensverket genomförde en gryningsräd mot Stockholmsbörsen, snart efter Burgundy lämnat in sitt klagomål.

– Det är viktigt att ge en signal om att vi tar företags konkurrenshämmande aktiviteter på allvar, särskilt om dominerande företag missbrukar sin ställning. Det gäller alla branscher och givetvis också inom den finansiella sektorn, säger Per Karlsson.

Handelsplattformen Burgundy köptes senare upp av Oslobörsen, men skrotades hösten 2015. Men Konkurrensverket kämpar fortfarande för att få rätt mot Stockholmsbörsen.

– Det är ett komplicerat och omfattande ärende. Vi har flera hundra skriftliga bevis och cirka 40 personer ska höras i rätten, säger chefsjuristen.

Börser och konkurrensmyndigheter runt om i Europa väntas följa rättegången som ska pågå i sex veckor.

– Detta ärende har pågått en mycket lång tid nu och Nasdaq ser fram emot att få domstolens bedömning, skriver Stockholmsbörsens kommunikationschef Ulrika Andersson i ett meddelande till Affärsvärlden.

Även Konkurrensverkets Per Karlsson är optimistiskt inställd till den kommande instansprövningen.

– Det är ett viktigt ärende, och vi ser fram emot att få domstolens bedömning. Vi skulle inte tagit detta vidare om vi inte trodde på bifall, säger han.

Förhandlingarna hålls vid Patent- och marknadsdomstolen, som är en del av Stockholms tingsrätt.

Huvudförhandlingen inleds på måndag morgon och beräknas pågå 18 september till 25 oktober.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.