Stockholmsbörsen mot strömmen

Stockholmsbörsen handlades inledningsvis oregelbundet omkring nollstrecket, men stärktes successivt under tisdagsförmiddagen och noterades, i motsatt till sina europeiska motsvarigheter, för en uppgång vid lunchtid. Skanska steg under hög omsättning medan Sectra rapportrasade.
Stockholmsbörsen mot strömmen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Vid 12-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 stigit med 0,2 procent var till 1.573. Aktier för 4,9 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen. Europabörserna gick i motsatt riktning där tyska DAX-index och franska CAC40 var ner omkring 0,5 procent vid samma tidpunkt.

På OMXS30 steg Skanska 2,5 procent under hög omsättning. Strax bakom byggbolaget syntes SSAB som var upp 1,6 procent till 27:30 kronor. Credit Suisse har återupptagit sin bevakning av ståltillverkaren med rekommendationen outperform och en riktkurs på 40 kronor för A-aktien.

H&M gick åt motsatt håll och backade 1,3 procent 183:60 kronor. SEB har höjt riktkursen för klädjätten till 170 kronor (152:50) samtidigt som Societe Generale å sin sida har sänkt sin riktkurs något till 116 kronor (118).

Astra Zeneca, som gick starkt på måndagen, pressades ned drygt 1,2 procent på tisdagen. DZ Bank har sänkt sin rekommendation för läkemedelsbolaget till sälj från behåll.

Medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget Sectras rapport för bolagets första kvartal, avseende perioden maj till juli 2019, bjöd på såväl en fallande orderingång som ett försämrat resultat och negativt kassaflöde.

“Efter ett år med rekordhög orderingång bakom oss redovisar vi en försiktigare inledning av 2019/2020”, kommenterade Sectras vd Torbjörn Kronander. Sectras aktie föll med 17 procent

Sten Mörstedt har sålt hela sitt innehav i fastighetsbolaget Catena, där han varit storägare sedan åtminstone 2007. Priset fastställdes till 340 kronor per aktie, vilket innebär en rabatt om 7,5 procent jämfört med måndagens stängningskurs på 367:50 kronor. På tisdagen handlades Catena ned mot kursen i affären med en tillbakagång på över 7,5 procent.

Investmentbolaget Stockwik handelsstoppades vid 10.40-tiden. Aktien hade då rusat drygt 17 procent. Kursuppgången inleddes vid 10-tiden. Vid samma tid publicerade Dagens Industri en intervju med Karl-Mikael Syding, finansprofil och tidigare hedgefondsförvaltare. I intervjun berättar han att han har en position i Stockwik som han betecknar som ett “väldigt tidigt Latour” och han berättar även att han känner vd:n och en av huvudägarna.

Forskningsbolaget Calliditas Therapeutics har fått positiv respons från amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA med en förkortad väg till marknaden för sin läkemedelskandidat Nefecon för behandling av en autoimmun njursjukdom. Aktien belönades med en uppgång på 11,4 procent.

Bussoperatören Nobina steg 10,4 procent. Nordea har inlett bevakning med en köprekommendation.

“Vi tycker att aktien är attraktiv både på kort och på lång sikt, med stöd från bolagets stabila affär, starka kassaflöde, marginalexpansion och förvärvsmöjligheter”, skriver Nordea i ett morgonbrev.

Telefon- och tjänstebolaget Doro, som steg 5 procent på måndagen i spåren av nyheter om att bolaget förvärvat det brittiska telecareföretaget Invicta Telecare, adderade ytterligare 7,3 procent på tisdagen. I den positiva vågskålen låg ett aktieköp av styrelseordförande Lennart Jacobsson.

Dustin får en sänkt rekommendation till behåll från köp av ABG Sundal Collier. Aktien sänktes 3,5 procent.

Enersize föreslår en garanterad företrädesemission om cirka 47 miljoner kronor. Aktien hade vid lunchtid rasat 28,6 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase