Stockholmsbörsen föll tillbaka på måndagen – Nibe och Sinch sänken

Stockholmsbörsen sjönk tillbaka på måndagen, efter den rapportintensiva fredagen som bjöd på en rejäl uppgång.
Stockholmsbörsen föll tillbaka på måndagen – Nibe och Sinch sänken - Sinch
Sinch

Utvecklingen var likartad på de stora Europabörserna. Det var betydligt färre rapporter än i fredags, men dagen bjöd på rapporter från bolag som Nordea och Sagax.

Vid stängningen var OMXS30-indexet ned 0,96% till 2 605,29. Aktier för cirka 15,3 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Bäst utveckling bland börsens större industrisektorer hade energi med en uppgång på 0,16%. I andra vågskålen låg teknik i botten med minus 2,29%.

Bland de ledande aktierna, som ingår i OMXS30-index, steg Telia 0,6% medan Saab var upp 0,2%. Sämst utveckling hade Sinch med minus 5,0% medan Nibe var ned 3,3%.

Nordea rapporterade

Nordea Bank var först ut av de fyra storbankerna på Stockholmsbörsen att rapportera för det andra kvartalet. Såväl intäkter som rörelseresultat och räntenettot kom in i linje med analytikernas förväntningar. Banken upprepade sina utsikter och siktar på att leverera en avkastning på eget kapital överstigande 15% för både 2024 och 2025. Rapporten fick ett surt mottagande och aktien sjönk 3,3%.

Fastighetsbolaget Sagax rapporterade högre hyresintäkter och förvaltningsresultat i andra kvartalet jämfört med samma kvartal i fjol. Bolaget upprepade sin prognos om ett förvaltningsresultat på 4,3 miljarder kronor för helåret 2024. Aktien tappade 4,5%.

Life science-bolaget Addlife rapporterade högre omsättning och ebita-resultat i andra kvartalet med en positiv organisk tillväxt. Aktien ökade 4,9%.

Industribolaget Volati rapporterade något lägre omsättning och ebita-resultat i andra kvartalet jämfört med samma kvartal i fjol. Aktien steg 5,6%.

Industrikommunikationsbolaget Ependion redovisade lägre intäkter, orderingång och resultat. Aktien tappade 6,9%.

Kontraktstillverkaren Note minskade såväl omsättningen som vinsten i det andra kvartalet. Det var under förväntan från bolaget och under det som man guidat för, skrev Note i rapporten. Bolaget sänkte sin prognos för omsättningen för helåret 2024 till 4,1-4,4 miljarder kronor, mot tidigare 4,5-4,8 miljarder kronor. Aktien sjönk med 7,3%.

Teknikkonsulten Rejlers redovisade högre omsättning och rörelseresultat i andra kvartalet 2024 jämfört med samma kvartal året innan. Orderstocken är välfylld. Aktien ökade 1,5%.

Mobiloperatören Millicoms budkommitté rekommenderar aktieägarna att säga nej till Atlas Luxcos uppköpsbud. Budkommittén anser att uppköpsbudet på 24 dollar per aktie eller depåbevis signifikant undervärderar Millicom. Bolaget lämnade också en prognos om stigande fritt kassaflöde 2024 till 2026. Depåbeviset steg med 2,6%.

Gruvbolaget Lundin Mining har kontaktat BHP Group om att lägga ett gemensamt bud på det kanadensiska kopparbolaget Filo. Det uppger insatta personer för Bloomberg News. Lundin har lanserat idén om att köpa ut andra aktieägare i Filo och sedan kombinera målbolagets kopparprojekt Filo del Sol, som ligger på gränsen mellan Argentina och Chile, med Lundins angränsande Josemaria-verksamhet, enligt uppgiftslämnarna. Filos aktie klättrade drygt 15% medan Lundin Mining backade 0,7%.

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors sänkte kreditbetyget för kredithanteringsbolaget Intrum till CC från CCC. Utsikterna är fortsatt negativa. Aktien sjönk 4,0%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.