Stockholms invandring minskar kraftigt

Trenden där fler personer flyttar från än till Stockholms län inom landet har pågått sedan 2018 och fortsätter under 2021. Nu visar statistik från SCB att även nettoinvandringen visar samma tendenser för årets tre första månader.
Vy över Centralbron i Stockholm.
Vy över Centralbron i Stockholm med Klara kyrka i mitten Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT

I januari tidigare i år rapporterade Affärsvärlden om flyttströmmarna från Stockholm. Statistik från SCB visar att nettot för de inrikes flyttarna till och från huvudstadsregionen har varit negativt tre år i rad sedan 2018.

Nu visar siffror från SCB att invandringsnettot, alltså skillnaden mellan antalet invandrade och utvandrade personer från utlandet, för Stockholm län ser ut att följa samma mönster.

I grafen nedan syns nettot över både inrikes flyttar och utrikes in- och utvandring. Observera att siffrorna enbart gäller för månaderna januari, februari och mars för respektive år. Detta för att kunna få med statistiken för 2021 som enbart har släppts för årets första tre månader i skrivande stund.

Stefan Westerberg på Stockholms Handelskammare säger att pandemin och kreditrestriktionerna på bostadsmarknaden har varit två starkt bidragande orsaker till trenden där de inrikes flyttströmmarna går från Stockholm.

”Givet att trenden håller i sig under kvartal två till fyra under 2021 kommer vi landa på ungefär samma negativa nivåer som under pandemiåret 2020. Pandemin har ändrat människor preferenser, särskilt vad gäller att bo större. Större bostäder är generellt sett dyrare, vilket driver människor till orter, städer, områden där de har råd att köpa en större bostad, säger Stefan Westerberg och fortsätter:

”Utvecklingen kopplar vi också till befintliga kreditrestriktioner, som ytterligare försvårar för människor att kunna finansiera sitt bostadsköp. Kreditrestriktionerna hindrar särskilt unga och ej kapitalstarka yngre vuxna i familjebildande ålder att, dels ta sig in på bostadsmarknaden, dels röra sig i flyttkedjan inom bostadsmarknaden.”

Stockholms Handelskammare har inte gjort några djupgående analyser kring den minskade nettoinvandringen.

”Det är svårare att analysera invandringen. Den är kopplad till flera olika variabler och faktorer. De tre stora kategorierna är flyktinginvandring, anhörighetsinvandring och arbetskraftinvandring. Arbetskraftinvandringen kan också delas upp i lågutbildad och högutbildad arbetskraft. Faktorerna bakom dessa gruppers rörelsemönster är olika och bör analyseras var för sig”, säger Stefan Westerberg och fortsätter:

”Stockholms näringsliv gynnas särskilt av kvalificerad arbetskraftsinvandring, som exempelvis ingenjörer eller IT-tekniker. Dessa människor ställs inför samma problem och trösklar på bostadsmarknaden som övriga. Många arbetskraftsinvandrare som kommer hit och jobbar på exempelvis techbolag stannar inte så länge. Då hade det varit fördelaktigt att ha en mer tillgänglig och rörlig hyresmarknad. En friare och mer marknadsanpassad hyresmarknad hade underlättat för kvalificerade arbetskraftsinvandrare att flytta hit, vilket i sin tur hade minskat den kompetensbrist som nu hämmar Stockholms näringsliv.”

Migrationsverket ser pandemin som en stark bidragande orsak till fjolårets minskade invandring.

”Pandemin får många effekter. En är att människor blir osäkra om de ska söka uppehållstillstånd i Sverige eller inte, till exempel för att arbeta. Det avspeglar sig tydligt även i Migrationsverkets verksamhet. Som det ser ut nu tar vi med oss ett stort mått av osäkerhet även in i 2021”, kommenterade myndighetens generaldirektör Mikael Ribbenvik i ett pressmeddelande i början av året.

*Grafen visar att inrikes inflyttningsnetto för Q1 2019 var positivt och uppgick till 67 personer. Resultatet för samtliga tolv månader under 2019 var dock negativt och uppgick till -1676 personer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.