Stiga-ägaren om börsnotering efter svenska pingissuccén i OS: ”Kommer bli bra fart”

Miljardären och Stiga-ägaren Staffan Persson menar att det svenska OS-hoppet Truls Möregårdh har god chans att ta sig vinnande ur semifinalen. Han tror även att framgångarna för svensken kan bidra till ökat intresse för Stigas produkter. "Jag gissar att det där kommer att göra att det blir bra fart på den försäljningen", säger han till Afv.
Stiga-ägaren om börsnotering efter svenska pingissuccén i OS: ”Kommer bli bra fart” - Truls Staffan Persson
Foto vänster: Magnus Lejhall / TT. Foto höger: Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

När Affärsvärlden når miljardären och Stigas största ägare Staffan Persson befinner han sig i Zürich och beklagar att svenska bordtennisspelaren Truls Möregårdh inte verkar fått större lokalt genomslag.

“Jag frågade dem på hotellet om de visste vem Truls var. Men nej, `table tennis´ var inte så intressant”, säger han.

Vid halvtre-tiden idag, fredag, spelas semifinalen i herrarnas bordtennis och Möregård ställs inför ett brasilianskt motstånd: Hugo Calderano. Det återstår att se om schweizarna har bättre koll på det svenska guldhoppet efter semin.

“Ja, det brukar bli så. I och med att sporten har varit så extremt dominerad av Kina och Japan. Det är lite som i basket, kommer det en vit basketspelare blir det ett oproportionerligt stort intresse. I det här fallet så är Truls både ung och ser väldigt europeisk ut och beter sig annorlunda än de kontrollerade asiaterna i sitt spel”, säger Staffan Persson.

Han tror att det finns en god chans för det svenska OS-hoppet att ta hem guld.

“Han befinner sig nog i en bubbla efter att ha vunnit några matcher i rad. Jag tror hans chanser är väldigt stora i och med att han måste ha ett mentalt övertag. Han har nog inte drabbats av den där mentala insikter att han kan komma att vinna OS än.”

Pingisboom i Sverige

Persson utesluter inte att framgångarna för svensken kan leda till ett uppsving för bordtennis i Sverige.

“Jag var tolv tror jag när Stellan Bengtsson vann VM-guld. Det kom helt oväntat och det blev det en pingisboom efter det”, säger han och fortsätter:

”Sverige har kanske några hundratusen som spelar pingis på skoj. Tävlingsspelandet kanske utgör en femtedel av det. Det är ganska lite.”

Succé tack vare Stiga?

Att Staffan Persson lyfter fram det sexkantiga racket som Truls Möregårdh använder som en ingrediens bakom framgången är ingen skräll givet att det är Stiga som tagit fram modellen.

“Jag tror inte det är en tillfällighet att han presterar så bra. Hans racket är lite lite större än de traditionella utan att ha nackdelarna med sig. Jag gissar att det där kommer att göra att det blir bra fart på den försäljningen. Vi har ju patent på den modellen”.

Det har pratats om notering av Stiga. Kan det vara ett bra läge nu?

“Om vi kunde göra det imorgon”, säger Persson och skrattar.

”Jag tror faktiskt PR-effekten kommer att vara längre än så. Jag tror att vi kommer få en bra skjuts av detta. Förhoppningsvis i hela Europa. Men en notering ska vara av rejäl nytta för bolaget. Inte bara för att det är kul för ägarna att se färgen på pengar.”

Spelar du själv?

“Jag har tävlingsspelat, men slutade vid ett materialskifte. Egentligen var jag för lat för att lära mig de nya gummina. Jag spelar lite rundpingins.”

Enligt egen utsago “händer det” att han vinner. Efter kinesen Wang Chuqins förlust mot Truls Möregårdh har bestörta fans skyllt förlusten på ett trasigt racket. Stiga-ägaren nöjer sig med att härleda rundpingisfacit till slumpen.

“Rundpingis handlar mycket om slump. I ett SM i rundpingis skulle vem som helst kunna vinna.”

Förutom att äga 50% av Stiga, äger Staffan Perssons Swedia Capital också en liten post i AFV Media, som ger ut Affärsvärlden.

Läs mer: PRIVATINVESTERARE PERSSON: ”VI GILLAR JOBBIGA NÖRDAR – MEN EGOT FÅR ALDRIG TA ÖVER”

Läs mer: Torsten Jansson satsar 250 miljoner på jättearenan – vill locka världsstjärnan

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Group