Stenhammar attackerar mäklarfirmorna
Debatten har sin upprinnelse i form av kurskörningar i Perbio för några veckor sedan, och därpå minst sagt skarp följande kritik om en alltför slapp marknadsövervakning från OM:s sida. OM har kritiserats såväl i medier som från Aktiespararna och finansmannen Mats Qviberg, men duckat för kritiken. Först tio dagar efter det inträffade gick börschefen Kerstin Hessius ut för att bemöta kritiken, men då i form av egenhändigt författad försvarsartikel på DN Debatt. Hennes utspel reste dock fler frågor än det gav svar och nu ger sig Olof Stenhammar, ordförande i Stockholmsbörsens ägare OM, in i debatten.
”Till en början tyckte jag att debatten var så befängd att den inte ens skulle kommenteras, jag var säker på att den skulle dö ut, men nu tycks det som om man har tappat alla proportioner”, säger Olof Stenhammar till Ekonomi24.
”Det är befängt att påstå att OM och börsen inte skulle kunna fungera för att vi är privatägda och vinstdrivande. Det finns inget som helst motsatsförhållande mellan att vara vinstdrivande och att driva börsverksamhet på ett bra och trovärdigt sätt. Dessutom är vi långt ifrån ensamma om det idag, trenden är densamma utanför Sverige – i stort sett alla europeiska börser har ju kommit att bli privatägda.”
Stenhammar tillbakavisar med emfas att börsen skulle se mellan fingrarna med kursmanipulationer.
”Frågan man måste ställa sig vid sådana anklagelser är vad vi rimligtvis skulle ha att vinna på kursmanipulationer? Det innebär ju inga vinster för oss. Tvärtom – vi förlorar ju på varje otillbörlig affär eftersom vårt förtroende påverkas. Vi tjänar pengar på att det finns ett bra regelverk som styr börsverksamheten och att detta följs, inget annat. Förtroende är A och O för oss.”
Istället, menar Olof Stenhammar, är den i andra delar av kedjan det brister.
”Det är inte hos börsen utan i mäklarledet som man måste utkräva ansvar. Det är där ordrarna läggs, det är där priserna fastställs. Om det föreligger tveksamheter är det ju upp till mäklarna att använda sitt omdöme, och det är snarare i de leden en rensning måste ske. Man blir lite betänksam när man läser att 40 procent av branschen inte klarar mäklarkörkortet. Det kan ju inte vara världens mest besvärliga grej.”
Därmed slår han också tillbaka mot finansmannen och före detta stjärnmäklaren Mats Qvibergs högljudda kritik om börsen som ett vilda västern. ”Jag skulle rekommendera att Mats Qviberg pratar med sina gamla polare i mäklarbranschen innan han börjar ropa på börspolis. Och man får faktiskt sätta lite proportioner på det här. Det genomförs 11 miljoner transaktioner om året och tolv ärenden har lämnats över till Finansinspektionen. Det är naturligtvis tolv ärenden för mycket och vi måste självklart ha en ”nollvision” – men det ger knappast skäl för att tala om ett vilda västern på börsen”, säger Stenhammar.
Men är det inte precis det här som är problemet; att alla skyller på alla och ingen tar ansvar för det som sker – och för att systemet uppenbarligen inte fungerar? ”Vi smiter inte undan något ansvar utan tar det här på största allvar och ska vidta de åtgärder som krävs. Men det är ju inte börsen som sitter och styr det här själv – varje led i marknaden måste ta sin del av ansvaret.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.