Stendörrens VD: ”Ett par ganska stora hyresgäster har lämnat oss”

Nya hyresavtal och ökade hyresintäkter i Stendörrens senaste kvartalsrapport, men VD Erik Ranje konstaterar att lågkonjunkturen har slagit till. ”Vi har haft ett par ganska stora hyresgäster som lämnat oss och omedelbart gått i konkurs", säger han till Affärsvärlden.
Stendörrens VD: ”Ett par ganska stora hyresgäster har lämnat oss” - Erik_Ranje
Stendörrens VD Erik Ranje. Foto: Sarah Thorén.

Fastighetsbolaget Stendörren jobbar inom lätt industri, lager och logistik, med majoriteten av sina fastigheter i Stockholmsområdet. Nästan hela beståndet ligger i Mälardalen med cirka en tredjedel av fastigheterna i Stockholms stad.

Under måndagen släpptes bolagets rapport för det tredje kvartalet och förvaltningsresultatet kom in på 81 Mkr, vilket är över en 17% ökning från samma period i fjol. Nettoresultatet vände också till positivt.

VD Erik Ranje är nöjd med utvecklingen men understryker också att Stendörren, som grundades 2014, är ett tillväxtbolag och har som avsikt att växa snabbare nu när räntetrycket har lättat.

“Vi har väldigt mycket kvar att bygga inom våra byggrätter vi har”, säger han.

Förlorat hyresgäster

Under kvartalet har Stendörren tecknat nya hyresavtal och hyresintäkterna har ökat, men det råder en lågkonjunktur som enligt Konjunkturinstitutet senaste prognos kommer dröja kvar in på nästa år.

Är ni rädda för att tappa hyresgäster som på grund av lågkonjunkturen behöver dra ned på resurser, eller kanske helt och hållet går i konkurs?

“Under det tredje kvartalet hade vi en positiv uthyrning och vi tycker att det finns en efterfråga som är helt okej”, säger Erik Ranje och fortsätter:

“Men vi förlorar hyresgäster som downsizar eller faktiskt går i konkurs. Vi har haft ett par ganska stora hyresgäster som lämnat oss och omedelbart gått i konkurs.”

Stendörren har inte haft så många konkurser bland hyresgästerna, berättar han. Däremot har flera hyresgäster lämnat lokalerna och därefter omedelbart gått i konkurs.

“När de går i konkurs spelar dock mindre roll. I grund och botten är det på grund av en dålig ekonomi.”

Samtidigt ser VD:n positivt på konjunkturutvecklingen och tycker att det egna bolaget har klarat sig bra med en vakans, förlorade hyresintäkter, på cirka 7%. Vilket är lika mycket som samma period förr året.

Om lågkonjunkturen håller i sig nästa år, är ni rustade för det?

“Ja, absolut.”

“En hel del potentiella förvärv”

Under kvartalet förvärvades två objekt i Södertälje och Helsingfors, och en portfölj av flera lager- och industrifastigheter i Uppsala.

För några veckor sedan annonserades också ett nytt byggnadsprojekt av lager- och utställningslokaler om 3 700 kvadratmeter i Bromma, efter att ha tecknat ett tioårigt hyresavtal med en kund som ännu inte har offentliggjorts.

Enligt Stendörren kommer projektet tillsammans med förvärven öka driftnettot med totalt 8,5% för helåret 2024. Hittills i år har det ökat med 5%.

Kommer några fler förvärv före årsskiftet?

“Det finns en hel del potentiella förvärv som vi har under utvärdering, flera i Stockholmsområdet”, säger Erik Ranje.

Bolaget äger några fastigheter i andra storstäder, bland annat Oslo och Köpenhamn, och prioriterar att köpa så storstadsnära som möjligt.

Den tredje kvartalsrapporten

Stendörren i Mkr Q3 2024 Q3 2023
Hyresintäkter 220 214
Driftnetto 185 174
Förvaltningsresultat 81 69
Totala värdeförändringar fastigheter 59 -128
Totala värdeförändringar derivat -96 -21
Resultat före skatt 44 -79
Nettoresultat 48 -64

Läs även:

Ericssons planer skapar rädsla för massflykt från Kista: ”Misslyckats kapitalt”

Sven-Olof Johansson om Sveafastigheter: Inte en omedelbart bra affär

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF
Annons från AMF