Stenbeck samlar makten i ägarbolaget

Familjen Stenbeck strukturerar om i maktbolaget Emesco. Samtidigt stärker Cristina Stenbeck sitt grepp över sfären.

Häromveckan var det sex år sedan den färgstarke industrimannen Jan Stenbeck avled på ett sjukhus i Paris. Sedan dess har ett visst dunkel omgärdat ägandet i Stenbeckgruppens olika bolag.

Den svenska bouppteckningen blev färdig i januari 2006 och registrerades i september samma år. Men själva skiftet av tillgångarna har dröjt. Stenbeck lämnade också ett ovanligt komplicerat dödsbo efter sig, med tillgångar över hela världen och förfaranden i flera länder. Vidare en fru med vilken Jan Stenbeck fortfarande var formellt gift och – inte minst – ett femte, utomäktenskapligt barn, en pojke född 1997.

Men sedan boutredningsförfarandena numera har avslutats även utomlands, verkar arvsprocessen gå mot sitt slut.

– Jag gör bedömningen att det kommer att ske i största enighet och samförstånd inom en inte alltför avlägsen framtid, säger boutredningsmannen, advokaten Magnus Kindstrand på Mannheimer Swartling.

Ett tecken på att ägarsituationen håller på att klaras ut är att Stenbeckfamiljen i dagarna gör om ägarstrukturen bakom bolagsgruppen. Huvuddelen av familjens ägande i Stenbeckbolagen Kinnevik, MTG, Tele 2 och Transcom har hittills varit fördelade på en lång rad bolag, under moderbolaget Emesco. Nu ansöker familjen, med äldsta dottern Cristina i spetsen, om att få slå ihop alla dotterbolagen till en enhet.

Fusionen är en del i processen att göra Emesco till ett mer sammanhållet och aktivt ägarbolag. Det första steget togs i slutet på 2007 då den mångårige Stenbeckmedarbetaren Mikael Holmberg utsågs till vd. Tidigare har vd-posten i Emesco varit mest av administrativ karaktär.

– Vi gör de här sammanslagningarna för att förenkla strukturen och samla alla innehav i ett och samma bolag, säger Mikael Holmberg till Affärsvärlden.

Under 2008 har Emesco också gjort flera större aktieköp i Stenbeckbolag. Bolaget har köpt aktier i Transcom, Tele 2 och Kinnevik för uppskattningsvis 85 miljoner kronor totalt.

Varför har ni köpt?

– Anledningen var att vi tyckte att det var ett bra läge att köpa. Visserligen har kurserna fallit ännu mer därefter, men vi tycker att bolagen har en attraktiv värdering.

Ska affärerna tolkas som att Emesco går in i en roll där ni är mer aktiva på marknaden?

– Jo, det stämmer att vi vill bli mer aktiva.

Emesco ägs i sin tur till 75 procent av Stenbeckfamiljens stiftelse i Liechtenstein, Sapere Aude Trust. Denna ägarandel kommer att öka till 86 procent eftersom Jan Stenbecks dödsbo i dagsläget äger 22 procent av Emesco och stiftelsen enligt bouppteckningen ska få 50 procent av alla tillgångar, även aktierna, i Emesco.

Jan Stenbecks barn Cristina, Sophie, Hugo och Max samt den femte sonen ska få 10 procent vardera. Jan Stenbeck direktägde dessutom större aktieposter med röststarka aktier i bolagen, vilka också ska skiftas.

Hur den exakta fördelningen av arvet kommer att ske, om exempelvis barnen kommer att få just så stora andelar i Emesco, kan Affärsvärlden inte svara på. Det som gäller i ett arvskifte är att alla delägare ska få lika stor andel av alla tillgångar, men i en förhandling kan delägarna i dödsboet enas om att kompensera varandra på annat sätt. Till exempel får man anta att Stenbeckbarnen vill köpa ut den femte arvingen från Emesco.

Frågan om procentsatser hit och dit, och olika typer av ägarstrukturer kan verka triviala för en utomstående men är avgörande för familjens kontroll av bolagen i gruppen. Under åren har det utövats via olika former av ask-i-ask-ägande.

Ägarformalia ned på detaljnivå är också viktigt när det gäller inflytandet Stenbeckbarnen emellan efter arvskiftet. Familjen har nämligen redan en arvstvist på sitt historiekonto. På 1980-talet utspelades en strid mellan Jan Stenbeck och hans två systrar (en av dem tidigare utrikesministern Margareta af Ugglas) om makten över familjeimperiet.

Även då var syskonantalet ursprungligen fyra, två män och två kvinnor, där storebrodern Hugos plötsliga död 1976 blev det som utlöste striden.

Syskonkampen fick sitt slut 1983 genom en spektakulär manöver där Jan Stenbeck lät Kinneviks dotterbolag Fagersta lägga bud på sitt moderbolag, vilket ledde till att Kinnevik blev utkastat från börsen. Men den då 41-årige industrimannen kunde samtidigt mota bort systrarna. Kinnevik återinträdde på Stockholmsbörsen i början av 1990-talet.

I dag har den äldsta systern Cristina Stenbeck, 31, tagit ett järngrepp om makten i sfären. Hon är ordförande i Emesco, Kinnevik och Hugo Stenbecks stiftelse, och har därmed full kontroll över hela gruppen. Hur de övriga tre syskonen ställer sig till hennes roll är okänt, ingen av dem har egentligen offentligt avslöjat några ambitioner att delta i ledningen av industrigruppen och har i dag bara obetydliga engagemang i sfären.

Cristinas lillasyster Sophie, 28, var tidigare bara suppleant i styrelsen för Emesco och har nu visserligen blivit ordinarie medlem, men har sin bas på andra sidan jordklotet, i Los Angeles. Mellan 2003 och 2005 hade Sophie Stenbeck en formell roll som “brand manager” i tidningskoncernen Metro.

Men efter det har hon sig nästan uteslutande ägnat sig åt olika former av filantropi. I fjol grundade hon också sin egen välgörenhetsstiftelse, Remedee, som hjälper unga att jobba med dokumentärfilm. På Remedees hemsida beskriver hon sig som Kinneviks “ambassadör för Corporate Social Responsibility”.

Hugo Stenbeck, 29, var för några år sedan ett kort tag suppleant i Emescostyrelsen. Men hans enda sfärengagemang i dag verkar vara i gruppens seglingsteam i Americas cup-tävlingen, Victory Challenge. Om den yngsta brodern Max, 23, finns inga kända uppgifter om engagemang i sfären. I offentliga register över bidrag till politiska kampanjer i USA kan man läsa att han har gett pengar till republikanernas John McCain, samt att Max Stenbeck är “student” och fortfarande bor på mammans gård utanför New York.

När arvskiftet är klart blir det alltså intressant om och hur barnen kommer att få några egna ägarposter i Emesco och de andra Stenbeckbolagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.