Steg för steg: Så klarade Adcorechefen sig ifrån skattesmäll

Att minska skatten med 200 Mkr är inte lätt men det går. Med hjälp av ett bolag i Holland slapp Christer Jacobsson reavinstskatt på 120 Mkr. Resterande 80 Mkr i avdrag ordnade han fram genom att sälja aktier via börsen och till sitt eget bolag i Luxemburg efter kursraset. Därmed kunde han kvitta reaförluster mot den vilande reavinsten.

Christer Jacobssons transaktioner och försäljningar av aktier i Connecta och Adcore under 2000 är komplicerade. Han har själv kopplat in experter på området för att hantera situationen.

Totalt fick Christer Jacobsson 15,2 miljoner Adcore-aktier som betalning för sin ägarandel i Connecta. Men det vara bara 10,6 miljoner av dessa som han direkt ägde som privatperson.

4,6 miljoner av hans Adcore-aktier hamnade nämligen i det holländska bolaget Nosibro Holding (nu namnändrat till Connect Network Holding). Nosibro hade Christer Jacobsson satt upp som ägarbolag tillsammans med ett antal andra personer som var med och grundade Connecta.

De hollandsägda aktierna hade enligt de svenska skattereglerna medfört en reavinst på 421 Mkr och en potentiell reavinstskatt på cirka 120 Mkr. Men någon sådan skatt faller alltså inte ut på grund av de förmånliga skattereglerna i Holland.

Värre var det med de 10,6 miljoner aktierna som Christer Jacobsson fick i famnen hemma i Sverige.

Dessa aktier gav en reavinst på uppskattningsvis 960 Mkr och en vilande reavinstskatt på omkring 290 Mkr efter affären i maj, eftersom de svenska skattereglerna gäller fullt ut.

Samtidigt som Christer Jacobsson är kritisk till Pomperipossa-effekten som innebär att reavinsten baseras på ett fiktivt värde, var han inte sen att utnyttja möjligheterna att kvitta reaförluster mot samma fiktiva värde.

Skattemyndigheten anser att Connecta-ägarna ”förvärvade” Adcore-aktier till kursen 91 kronor, priset som gällde på börsen dagen då affären blev klar.

Med det riktmärket kunde reaförluster ordnas fram eftersom Adcore-kursen backade kraftigt efter affären.

Enligt Finansinspektionens insiderregister sålde Christer Jacobsson Adcore-aktier i maj, september och november förra året. I samtliga fall på nivåer under 91 kronor.

I maj såldes 688 000 aktier för 44 Mkr. Reaförlusten blev 19 Mkr eftersom kursen hade sjunkit till 63,50 kronor.

I september hade Adcore-aktien återhämtat sig efter sommarmånadernas nedgång och kursen stod i 83,50 kronor när Christer Jacobsson sålde ytterligare 5,7 miljoner aktier. Totalt blev det 476 Mkr i kassan men också en reaförlust på 43 Mkr.

Den avslutande affären i november var mest förmånlig ur skattesynpunkt. Då sålde Christer Jacobsson resterande del av sitt privata innehav (4,3 miljoner aktier) till sitt eget Luxemburg-registrerade bolag Connecta S.A. När affären gjordes stod Adcore-aktien i 41 kronor. Några pengar blev det inte eftersom Christer Jacobsson köpte av sig själv men däremot uppstod en reaförlust på hela 215 Mkr på grund av kursnedgången.

Lägger man ihop förlustposterna 19, 43 och 215 Mkr ger det en sammanlagd realisationsförlust på 277 Mkr. Denna summa kan kvittas mot den vilande reavinsten på 960 Mkr. Aktieförsäljningarna har i det aktuella fallet därmed sänkt reavinstskatten för Christer Jacobsson med drygt 80 Mkr.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.