Stefan Persson skriver ner fastighetsvärden för 2 miljarder

Stora nedskrivningar och inga förvärv. Det är facit över hur det gått för H&M-magnatens Stefan Perssons fastighetsbolag de senaste två åren.
Stefan Persson skriver ner fastighetsvärden för 2 miljarder - Stefan Persson Ramsbury Property
Stefan Persson, Sveriges rikaste man, samt Ramsbury Propertys fastighet på Champs de Elysees i Paris. Foto t v: Foto: Christine Olsson / TT /

H&M-arvtagaren Stefan Persson toppar listan över de rikaste i Sverige. I våras beräknade Affärsvärlden att hans förmögenhet uppgick till hela 178,8 miljarder kronor. Det var en ökning med 4,3 miljarder jämfört med året innan.

En stor del av Stefan Persson förmögenhet är Europas kanske mest exklusiva fastighetsportfölj. Denna som han byggt upp genom det helägda bolaget Ramsbury Property.

Bolaget äger och förvaltar fastigheter i bland annat Rom, München, New York och Washington DC. Fokus ligger på kommersiella fastigheter med butiks- och kontorshyresgäster.

Trots tidigare offensiva fastighetsförvärv på prestigegator som Champs-Élysées i Paris och Regent Street i London, råder dock relativt stiltje i Perssons fastighetsrörelse under de senaste åren.

Våren 2010 köpte Ramsbury en fastighet på 240 Regent Street i London. Tidningen Fastighetsvärlden bedömde köpeskillingen till drygt 2,5 miljarder.

Nedskrivningar på 2 miljarder

En titt i senaste årsredovisningen visar att nedskrivningarna på fastigheter summerade till 839 Mkr för 2023. Året innan låg motsvarande siffra på 1 058 Mkr. Det innebär att Persson behövt ta nedskrivningar på närmare 2 miljarder kronor de senaste två åren.

“I takt med att räntorna går upp så kommer värdena att tryckas ner. Det är en ständig våg. Det viktiga för oss är fortfarande vad fastigheterna avkastar i förhållande till vad vi har investerat. Om värdena går upp eller ner är oväsentligt för oss. Vi är en väldigt långsiktig aktör och har aldrig sålt någonting. Varenda fastighet vi förvärvar gör vi med visionen om att den ska behållas för alltid”, sa Lars Drangel, en av nyckelpersonerna inom Ramsbury, till Afv förra året om nedskrivningarna.

Fastigheternas totala bokförda värde har därmed minskat från tidigare 37 miljarder kronor till 35 miljarder kronor.

Nettoomsättningen för koncernen ökade dock i Sverige förra året och kom in på 692 Mkr (640). I övriga Europa låg den på 875 Mkr (803). Omsättningen i USA föll med en miljon och landade på 90 Mkr år 2023.

Det så kallade Åhlénshuset i Stockholm blev Ramsbury Propertys första fastighet och ägs fortsatt av Stefan Perssons bolag.

Förvärv som avstannat

Det har tidigare uppgivits att nya förvärvsmöjligheter finns att hämta hem i Italien, München, Hamburg, London och på Manhattan.

Den historiska förvärvstakten för Ramsbury Property har varit ett nytt om året. Trenden bröts 2022 under räntepressen och för 2023 verkar den defensiva hållningen ha bibehållits. Inga nya fastighetsförvärv har meddelats. I stället verkar det alltså som att det torra krutet spenderats på H&M-aktier.

Persson med familj har de senaste åren pumpat in pengar från utdelningar till köp av nya H&M aktier och har i snabb takt ökat sitt innehav av B-aktier. Från 50,5% av kapitalet och 75,8% av rösterna vid inledningen av 2022, till nuvarande 60,5% av kapitalet och 81% av rösterna. Senaste köpet skedde i juli och låg på 1,7 miljarder kronor.

Villa Dagmar senaste köpet

Den senaste fastighetsaffären som gick i lås var köpet av en fastighet på Nybrogatan på Östermalm där hotell Villa Dagmar ligger. Köpet genomfördes i november 2021 och köpeskilling var 525 Mkr.

Hotell Villa Dagmar på Östermalm, vars fastighet köptes upp av Stefan Persson-bolaget Ramsbury Property år 2021. Foto: Press

Perssons fastighetsbolag har inställningen att de förvärv som görs ska man äga “för evigt”, enligt Lars Drangel, som tidigare pekat på att yielderna påverkats av räntor och den svaga kronan.

“Vi har vissa intäkter i dollar. Men vi måste ändå toppa upp med svenska kronor i och med att vi vid förvärv använder en stor del egen equity. Om vi tittar på någonting i USA där vi kan få väldigt bra avkastning, 5-6% yield-mässigt, då får vi titta på lån och räntor i USA, som är ganska höga. Men vi har inte heller hittat något som har varit helt klockrent för oss”, har Lars Drangel tidigare sagt.

LÄS ÄVEN: 

Hela listan: Sveriges rikaste – här är alla 43 dollarmiljardärer

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.