Stefan Ingves vändning: Rimligt att Sverige byter till euron

Tidigare Riksbankschefen Stefan Ingves tycker att Sverige på sikt borde ansluta sig till euron. Det säger han i en intervju med Morgonpasset i P3. "Sverige är medlem i EU och det är nog svårt att på lång sikt vara en halv medlem", säger han.
Stefan Ingves vändning: Rimligt att Sverige byter till euron - Namnlös design (34)
Foto: TT

När Stefan Ingves vid årsskiftet avgick som Riksbankschef efter 17 år på stolen ville han inte ta ställning i valutafrågan. Det var ett politiskt beslut, sa han i en intervju med TT.

Men i en intervju med P3-programmet Morgonpasset säger nu den förre centralbankschefen att Sverige borde ansluta sig till valutasamarbetet.

“Sverige är medlem i EU och det är nog svårt att på lång sikt vara en halv medlem av unionen genom att inte använda euron”, säger han i programmet och fortsätter:

“Så någon gång är det rimligt tycker jag att Sverige går med i valutasamarbetet.”

Gammal vana

Enligt Stefan Ingves har Sverige har en gammal vana att avvakta med att ansluta sig till samarbeten.

“Sverige har en ekonomisk historia som är sådan att vi aldrig ansluter oss till något från början. Och det har upprepats många gånger ändå sedan 1930-talet. Så när man startar något nytt har man för vana att grubbla lite på avstånd innan det är dags”, säger han och lägger till:

“Så här långt har det fungerat, men i slutändan så har vi ändå alltid anslutit oss till det mesta, förr eller senare.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.