Statsvetaren: Moderaterna har en vd-attityd

Jenny Madestam, doktor i statsvetenskap, tar emot i sitt tjänsterum på Stockholms universitet. Det är litet, slitet och kreativt kaotiskt. Hon har nyligen varit på årets första partiledardebatt i riksdagen.

-Debatten var rätt tråkig. Det mest spännande var att höra Anna Kinberg Batra i rollen som partiordförande.

Jenny Madestam säger att den nya moderatledaren gjorde en bra insats.

-Hon är en van debattör, men nu kan hon inte säga saker utan att det verkligen är genomtänkt.

Jenny Madestam har forskat om partiernas syn på sina ledare. Hon säger att Moderaterna har en vd-attityd. Partiledaren har stor frihet, men om den inte levererar åker den ut.

Att det blev just Anna Kinberg Batra som tog över Moderaterna var naturligt, även om Catharina Elmsäter-Svärd kanske var ett ännu populärare namn innan hon drog sig ur.

-Det var uppenbart att nu skulle det bli en kvinna. Och Anna Kinberg Batra har gjort resan man ska göra: ungdomsförbundet, riksdagen, finansutskottet, inte tagit ställning i kontroversiella frågor. Reinfeldt var säkert glad att det blev hon.

Jenny Madestam håller med om att det är en ovanligt spännande tid i svensk politik. Till skillnad från många andra tror hon inte att Decemberöverenskommelsen spricker.

-Jag ser inte vad man skulle vinna på att bryta den. Alliansen siktar på att vinna valet 2018 och vill också ha möjlighet att regera i minoritet.

Det kan komma flera partiledarbyten den närmaste tiden. Jenny Madestam säger att det finns sådana funderingar både hos Folkpartiet och Kristdemokraterna. FP:s Jan Björklund har visserligen ingen lust att lämna, men kandidater som Birgitta Ohlsson, Erik Ullenhag och Maria Arnholm står på tur.

Hos KD har Göran Hägglund suttit i tio år, det är lång tid och ett tufft jobb. KD har fått kompromissa mycket och det finns en längtan att få fram partiets kärnvärden. Jenny Madestam tror att Emma Henriksson är en potentiell kandidat.

Detta är en kortversion av ”Det var dags för en kvinna”. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela reportaget.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase