Statssekreterarens Hybrit-kritik: LKAB har inte stämt av med regeringen

LKAB stämde inte av Hybrit-satsningen med den förra S-ledda regeringen. Det var ett misstag, menar nu Lars Hjälmered, som är statssekreterare med ansvar för de statliga bolagen. "Många har solat sig i glansen av försöksanläggningen i Luleå, men det har inte tydligt stämts av med ägaren", säger han under ett seminarium.
Statssekreterarens Hybrit-kritik: LKAB har inte stämt av med regeringen - hjälmered hybrit
Lars Hjämered (M), statssekreterare med ansvar för styrning av de statliga bolagen, riktar kritik mot LKAB. Foto: press

Statsministern och finansministern har hittills hållit en armlängds avstånd från LKAB:s styrning och de stora investeringarna de planerar. I en intervju i december med Afv sa finansminister Elisabeth Svantessons (M), angående hennes bild av bland annat Hybrit, att: “politiker ska inte gå in och säga exakt vem som ska investera vad. Det tror jag vore en mycket dålig idé.”

Hennes högra hand, statssekreteraren Lars Hjälmered (M), intar nu en mer aktiv hållning som ägare. På ett seminarium på Skandinaviska Policyinstitutet gav han regeringens syn på LKAB:s Hybritsatsning i Luleå.

“Det finns enorm potential i detta, men jag tycker också det har funnits en del brister”, säger Lars Hjälmered.

Hjälmered är Svantessons (M) statssekreterare, och ansvarar för de statliga bolagen.

Det har inte skett någon så kallad ägarsamordning mellan LKAB och regeringen, poängterar han. Något som skedde både när LKAB ville flytta huvudnivån för gruvan i Kiruna, och vid stadsflytten.

“Man har inte stämt av Hybrit med regeringen, och det är en stor strategisk omläggning av bolaget”, säger Hjälmered och fortsatte:

“Om det blir ett beslut så är en ägarsamordning helt avgörande.”

Lars Hjälmered riktade kritiken mot den tidigare S-ledda regeringen.

“En kritik som kan riktas bakåt mot tidigare styren är att löplinan har varit för lång. Det är märkligt att många har solat sig i glansen av försöksanläggningen i Luleå, men det har inte tydligt stämts av med ägaren”, säger han.

“Krävs hård styrning”

Hjälmered poängterar att inga beslut är fattade om LKAB:s satsning på grönt stål. Inte för några 70 terawattimmar, och inga hundratals miljarder.

“Utöver anläggningen i Luleå är det forskning som sker. Så får vi se om det kan komma ett investeringsbeslut. För oss som ägare i detta, när vi sitter på makten, handlar det om att ta beslut för beslut”, sa han.

Vidare säger Hjälmered att det “kommer krävas en hård styrning” längs vägen. Och att “ordet för dagen är om”.

Han menar vidare att LKAB:s Hybrit-projekt måste bevisa sig i att både tekniken och ekonomin finns på plats. Därefter kan det bli aktuellt med ytterligare steg, och att det ska “förankras med ägaren i en steg-för-steg-process.”

“Skulle det visa sig att det här inte håller är det inte aktuellt att gå vidare med detta”, säger han.

Läs mer: Afv dissekerar LKAB: “Historisk kapitalförstöring?”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.