AP-fonderna vägrar ge svar om Northvolt-miljarderna: ”Inte lämpligt”

Flera miljarder av svenskarnas pensionspengar har investerats i krisande Northvolt. Men AP-fonderna vill inte kommentera hur de ser på batteribolagets osäkra framtid. "Inte lämpligt", motiverar Fjärde AP-fondens kommunikationschef sitt beslut.
AP-fonderna vägrar ge svar om Northvolt-miljarderna: ”Inte lämpligt” - WEB_INRIKES
Foto: Magnus Lejhall / TT

De statliga AP-fonderna har varit investerade i Northvolt sedan 2021 och är batteritillverkarens åttonde största ägare. Investeringen av svenskarnas pensionskapital gjordes gemensamt mellan Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden i samägda bolaget 4 to 1 Investments KB.

“Investeringen ligger helt i linje med vårt uppdrag. Vi tror det kommer ge en hög avkastning. Dessutom har det en väldigt bra hållbarhetsprofil”, sa Kristin Magnusson Bernard, VD för Första AP-fonden, till SvD om placeringen som 2021 uppgick till 3,3 miljarder kronor.

Kristin Magnusson Bernard, VD på Första AP-fonden.
Kristin Magnusson Bernard, VD på Första AP-fonden.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Enligt Affärsvärlden källor på kapitalmarknaden är den senast kända värderingen av Northvolt 110 miljarder kronor i gråhandeln. Det värderar AP-fondernas innehav till omkring 4 miljarder kronor.

“Inte lämpligt”

Idag är Northvolt en av de mest omtalade satsningarna i norra Sverige. Och den ekonomiska situationen ser allt mer krisartad ut för batteribolaget. Men den miljardinvestering som gladeligen kommenterades för tre år sedan vill AP-fonderna idag inte uttala sig om.

Enligt Fjärde AP-fonden vore det “inte lämpligt” att tala om Northvolt med medier just nu.

“Bolaget befinner sig i en utmanande situation som de via sitt pressmeddelande har informerat om och hur de avser hantera. De har pågående dialoger med investerare och det är därför inte lämpligt att vi uttalar oss om bolaget i media”, skriver kommunikationschefen Karolin Hammar i ett mejl till Affärsvärlden.

Hänvisar till varandra

Andra AP-fonden vill heller inte kommentera investeringen – utan hänvisar till chefen för alternativa investeringen på Fjärde AP-fonden, Jenny Askfelt Ruud.

“Tyvärr kan jag inte kommentera detta i nuläget – vi hänvisar alla frågor om Northvolt till 4 to 1 och Jenny Askfelt Ruud”, uppger AP2 för Afv.

Jenny Askfelt Ruud är ordförande för AP-fondernas gemensamma investeringsbolag. Hon vill dock inte kommententera bolagets investering i Northvolt, utan hänvisar till kommunikationschefen Karolin Hammar som alltså heller inte vill kommentera investeringen.

Afv har också sökt Tredje AP-fonden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.