Staten kan bryta mot EU-regler

Den svenska staten bryter sannolikt mot EU-direktivet om byggnaders energiprestanda och kan dessutom leda till ökad klimatpåverkan. Det skriver tio energi- och miljöexperter i en debattartikel i DN och uppmanar politikerna att förbättra miljökraven i byggreglerna.

“Det är på tiden att Sverige får byggregler som understöder våra egna och EU:s energi- och klimatmål. Vi vill alla vara med och bygga ett mer hållbart samhälle och ser fram emot teknikneutrala byggregler som uppmuntrar till energieffektivt byggande på riktigt”, slår debattörerna fast.

Författarna till debattartikeln hänvisar till flertalet studier som visar att energieffektivisering är både nödvändigt och kostnadseffektivt för att möta klimatutmaningen och att det i många fall är ekonomiskt lönsamt, under förutsättning att reglerna är klokt utformade och att marknaderna fungerar.

“Men så är det inte alltid. Det gäller till exempel energikraven vid ny- och ombyggnation där det nuvarande svenska regelverket är både otillräckligt och felfokuserat. Byggnaderna beställs dessutom inte alltid av professionella förvaltare som fullt ut förstår värdet av energieffektiva byggnader”, skriver de.

Författarna hänvisar också till en juridisk granskning av byggreglerna, utförd av advokatfirman Öberg & Associés på uppdrag av Svensk Fjärrvärme, som visar att Sverige riskerar att fällas i EU-domstolen eftersom att regelverket inte följer intentionerna med unionens politik för energieffektivisering och redovisar byggnaders primärenergianvändning.

“Effektivisering handlar i princip om att få ut mer nytta av en mindre insats – i det här fallet att värma upp rum och varmvatten med mindre åtgång av ändliga naturresurser och mindre utsläpp av skadliga klimatgaser. EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda bygger på denna princip. De nuvarande svenska byggreglerna tar dock inte sin utgångspunkt i hur mycket energiresurser som verkligen går åt för att värma huset eller hur mycket klimatet påverkas, utan utgår från den mycket snävare frågan om hur mycket energi som måste köpas”, skriver debattörerna vidare.

På Stockholmsbörsen finns bland annat Lindab som verkar inom energieffektivisering inom byggsektorn. Bolaget uppgav i samband med delårsrapporten för dess tredje kvartal att de räknar med att marknaden för uppvärmning, ventilation och luftkonditionering kommer att växa med 6 procent årligen fram till 2018.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase