Näringslivet
Starkt stämningsläge i näringslivet
Barometerindikatorn backade något i april, från 110,3 till 109,5. Konfidensindikatorn för näringslivet föll marginellt med 0,4 enheter till 114,6. Stämningsläget i näringslivet anses “mycket starkt”, enligt Konjunkturinstitutet, KI.
“Företagens syn på efterfrågeläget är fortsatt betydligt ljusare än normalt och förbättrades i samtliga sektorer förutom i handeln där försäljningssituationen bedöms vara lika god som i föregående undersökning”, skriver de.
Näringslivets syn på lönsamheten förbättrades även i samtliga sektorer och är betydligt starkare än normalt, enligt KI. Dessutom rapporterar företagen om stigande priser i rekordhög utsträckning och ovanligt många företag tror på stigande priser kommande tre månader.
Företagen i näringslivet fortsätter att rapportera att antalet anställda har ökat de senaste tre månaderna. Nettotalet för frågan om antalet anställda har ökat är nu på den högsta uppmätta nivån någonsin. Dock svarar samtidigt en rekordhög andel av företagen att de har brist på personal.
Tillverkningsindustrin och detaljhandeln föll tillbaka medan övriga sektorer ökade
Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin minskade med 3,3 enheter, men är dock kvar på en ovanligt hög nivå. Fräst förklaras utvecklingen av företagens mindre optimistiska förväntningar gällande kommande produktion.
Detaljhandelns konfidensindikator backade med 0,5 enheter till 110,3.
Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet steg något och pekar på ett starkare stämningsläge än normalt och tjänstesektorns konfidensindikator steg också i april, från 108,8 till 109,6 och fortsätter att peka på ett starkare stämningsläge än normalt.
Efter det kraftiga fallet i mars steg hushållens konfidensindikator med 1,6 enheter till 74,9. Indiktorn pekar dock på ett fortsatt mycket svagt stämningsläge. Samtidigt ökade Makroindex, som sammanfattar hushållens syn på den svenska ekonomin, ökade med endast 0,8 enheter medan mikroindex, som sammanfattar hushållens syn på den egna ekonomin, ökade med 5,6 enheter.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.