Starkt så här långt

Stockholmsbörsen har fått en bra start på året, men bäst har Moskvabörsen gått. Förklaringen är ett högt oljepris och utländskt kapitalinflöde.

Den svenska aktiemarknaden har inlett 2001 i god stil. Generalindex hade på måndagen stigit 3,7 procent sedan årsskiftet och den tidigare så volatila handeln har stabiliserats. Håller trenden i sig kommer det att bli ett starkt börsår. Men en fortsatt börsuppgång i sådan takt är relativt osannolik med tanke på den senaste tidens signaler om en snabbare avmattning i den amerikanska ekonomin än väntat.

Ericsson har, efter den svaga avslutningen under förra året, stigit med tio procent vilket förklarar en stor del av årets uppgång i index. Ericsson presenterar också sin bokslutsrapport på fredag varför intresset för aktien är extra stort just nu. Men Stockholmsbörsen har också drivits av den återhämtning och stabilisering som skett i USA under årets inledande handel. Börsens näst största företag, Nordea, noterar en uppgång på sex procent sedan årsskiftet. De bolag som utvecklats bäst av de mest omsatta aktierna på A-listan är Kinnevik (24 procent), WM-data (19 procent) och Telia (22 procent). Tynger gör Stora Enso och Assa Abloy som båda noterar nedgångar på 15 procent.

Den börs som utvecklats bäst under året är den råvarudominerande Moskvabörsen. Efter det svaga fjolåret har index svängt upp kraftigt i år och står idag på plus 14 procent (samtliga uppgifter i denna artikel avser lokal valuta). Oljepriset har förvisso försvagats något sedan toppnoteringen förra året, men handlas fortfarande på en relativt hög nivå. I slutet av 2000 föll oljepriset från 32 dollar till 22 dollar per fat. Sedan stabiliserades priset och en ny uppgångsfas tog vid. Den positiva trenden har ingjutit mod i placerarna, som handlat upp kurserna på förhoppningar om en stabil och hög prisnivå på råvaror i allmänhet och olja i synnerhet.

Ytterligare en förklaring är att högriskbörser som den i Moskva är beroende av utländskt kapital för att mäkta med större börsuppgångar. Det innebär i praktiken att inflödet av riskvilligt amerikanskt kapital ökar när New Yorkbörsen utvecklas väl. Korrelationen med Nasdaq finns alltså där även om svängningarna är större på Moskvabörsen.

Även Nasdaqbörsen har inlett starkt med en uppgång på tolv procent, trots fler vinstvarningar än någonsin tidigare. Förra årets nedgång gör dock att många negativa faktorer redan finns diskonterade i aktiekurserna. På vinnarlistan återfinns också Madrid, Hongkong och Köpenhamn som alla noterar betydande uppgångar. Tokyoindex står, trots krisen för bankerna, på plus 1,8 procent.

Finland har haft en bister start på det nya året. Helsingforsbörsen har backat 9,5 procent sedan årsskiftet. Nokia har inte rosat marknaden och noterar en nedgång på drygt åtta procent. Koncernens tunga indexvikt gör att den finska börsen har en extremt hög korrelation med telekomjätten Nokia. Det sambandet har de senaste åren blivit allt starkare i takt med att Nokia vuxit snabbare än övriga bolag på Helsingforsbörsen.

Även den tillväxtorienterade tyska börsen Neuer Markt har haft en svag utveckling. Neuer Markt har en klar dominans av IT-, internet och e-handelsbolag. Börsen har också en rad bioteknikbolag, som många noterade en mycket kraftig uppgång under förra året och som fått uppleva vinsthemtagningar under inledningen på det nya året.

I Zürich har börsutvecklingen mattats i takt med att sentimentet för läkemedelsaktier försvagats under årets inledning. Läkemedelsaktiernas korrelation med teknikaktiernas har varit näst intill perfekt det senaste året, vilket förklarar den svaga inledningen på året. Zürichbörsen noterar en nedgång på drygt tre procent. Även Amsterdam och Paris har inlett svagt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.