Starkt 2019 för portföljen

Fjolåret blev ännu ett riktigt bra år för Avkastningsportföljen som steg med 55 procent. 2020 har inletts svagare.
Starkt 2019 för portföljen - portfoljen-v5_binary_6985756.jpg

Modellportföljen kan lägga ett starkt 2019 till handlingarna, +55,0 procent, jämfört med +34,6 procent för OMXGI-index. Vid årsskiftet var portföljen upp nästan 80 procent sedan starten drygt två år tidigare (15 december 2017). Börsen avkastade under samma period drygt 28 procent.

Inledningen på 2020 har hittills varit svag för portföljen, –0,4 procent, mot börsens +2,9 procent. Bland nytillskotten i början av december, Byggmax respektive Gunnebo, har den förstnämnda hittills avkastat klart bäst – upp 13,7 procent på bara drygt en månad. Aktien har på kort tid köprekommenderats av såväl tidningen Börsveckan som SEB.

I Alimak aviserades nyligen att vd Tormod Gunleiksrud, 60 år i år, lämnar vd-posten under 2020. Huvudägaren Latour brukar vara duktig på att hitta bra vd:ar som ”kör sina bolag”, ofta med ett stort eget ägande i bolaget, så vi är inte oroliga över vd-bytet.

Trion STG, Altia och Attendo har alla utvecklats starkt på slutet utan några större nyheter. Vi kan bara konstatera att lågt värderade ocykliska kassaflöden inom tobak, alkohol och äldrevård tycks finna köpare i ett läge där konjunkturutsikterna är grumliga.

Recipharms bud på brittiska Consort Medical kan bli en utdragen historia. Bara knappt 28 procent av aktiekapitalet har accepterat Recipharms bud, men samtidigt har Reci­pharm köpt en post om 10,1 procent av aktierna. Consort-aktien handlades en bit över budkursen en tid efter budet, vilket signalerade förväntningar om höjt bud eller en budstrid. Därefter har aktien fallit tillbaka, och kanske har Recipharms corner skrämt bort eventuella andra friare. Risken är ändå att budcirkusen håller tillbaka Recipharm-aktien på kort sikt, men det förändrar inte vår bild av ett bolag som utvecklas åt rätt håll.

Ännu mer osäkert är läget i Moberg Pharma efter att resultaten från den amerikanska fas 3-studien kring bolagets nagelsvampspreparat Mob-015 fick aktien att rasa i mitten av december. Studieresultatet var motstridigt, då Mob-015 gav en mycket bra mykologisk läkning (botad svampinfektion) men en betydligt svagare klinisk läkning (återställt utseende på nageln).

Aktien steg kraftigt så sent som i förra veckan, då en uppdatering visade att betydligt bättre resultat sannolikt kan nås med en kortare behandlingsperiod. Det visade sig att vissa egenskaper hos Mob-015 skapade vita missfärgningar på naglarna, vilket bidrog till den oväntat låga graden av fullständig läkning i studien. I stället för tolv månaders behandling visar en expertutvärdering att tre månaders daglig behandling följt av underhållsbehandling en gång per vecka bör ge ett bättre resultat.

Hoppet lever i fallet Moberg Pharma, även om fas 3-studien inte gav ett entydigt positivt resultat. Avkastningsportföljen tycker att det är svårt att ha någon klar conviction i denna högriskaktie, men lutar åt att möjligheterna ändå kan överstiga riskerna. Då positionen är så liten (1,6 procents vikt) väljer vi att ligga kvar, dock med vetskapen att positionen kan bli helt värdelös, men också att en lyckad europeisk studie kan förbättra utsikterna för Mob-015.

Noterbart är finanschefen Mark Beveridges agerande. Han sålde drygt 7 000 aktier på knappa 22 kronor efter att studieresultaten presenterats, men köpte sedan nära 17 000 aktier på knappt 16 kronor. Tidigare vd:n Peter Wolpert, numera styrelseordförande, har dessutom valt att behålla sina aktier, värda drygt 8 miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG