Starkare krona slår mot exporten

Under en lång tid har våra svenska exportföretag gynnats av en stark dollar gentemot både kronan och euron. På sistone har dock kronan börjat visa mer av framfötterna samtidigt som även euron stärks och dollarn tappar.

Den amerikanska dollarn nådde en toppnotering gentemot den svenska kronan i slutet av november. Efter att ha stigit under hela året kostade då en dollar 10,34, en uppgång på drygt 20 procent sedan årsskiftet. Sedan dess har dock vår svenska krona repat mod samtidigt som dollarn drabbas av en avstannande amerikansk ekonomi och ett minst sagt osäkert politiskt läge.

”Kronan har nog rent generellt sett botten för den här gången även om enstaka valutor kan komma att stiga igen. Utflödet av pengar i samband med PPM-investeringarna och nedgången för telekombolagen på börsen har bidragit till att vi haft en väldigt svag krona under hösten. Jag tror att marknaden räknar med ett bättre börsklimat framöver och även en räntehöjning nu på torsdag. Det finns också ett uppdämt behov av kronor i marknaden”, säger Peter Grankvist, valutastrateg på Swedbank Markets.

De bolag som gynnas av den starka dollarn är till exempel de som har mycket av sin tillverkning i Europa och sedan exporterar produkterna till områden där dollar används för betalning. Dit hör bland andra Atlas Copco, Volvo och Ericsson. Men även mindre bolag som Allgon och Gambro har gynnats av valutakurserna.

Sedan den 24e november, då toppnoteringen av dollarn nåddes, har kronan stärkts med drygt 6 procent och i dag kostar en dollar knappt 9,70. Fondkommissionären Alfred Berg räknar i en färsk analys ut vilken effekt en femprocentig förändring av växelkursen mellan dollarn och kronan skulle få på några av våra största svenska verkstadsbolag.

Givet att ingen valutasäkring görs skulle en sådan förändring leda till att Volvo tappar cirka 7 procent av sin vinst och ABB cirka 5 procent. Snittet för de nio bolag som ingår i analysen är en negativ effekt på cirka 3 procent på resultatet före skatt. Beräkningarna är dock gjorda på helårsbasis och dessutom tillämpar de flesta bolag någon form av valutasäkring vilket leder till att effekterna skjuts på framtiden.

Även om kronan stärkts de senaste dagarna är dollarkursen fortfarande hög i ett historiskt perspektiv, påpekar Peter Grankvist.

”Nivåer kring 9,70 för en dollar är fortfarande väldigt fördelaktig för svensk exportindustri. De bolag som prickade in 10,20 fick väl lite extra grädde på moset kan man säga men vi har fortfarande höga nivåer historiskt sett så det är inget katastrofscenario för svensk export”, säger Peter Grankvist.

Hennes & Mauritz är ett av få bolag som faktiskt har anledning att glädjas åt den svagare dollarn. Eftersom H&M köper in mycket av sina kläder från Asien, där betalningen sker i dollar, och sedan säljer i Europa skulle en fortsatt utveckling mot en starkare krona och euro samt en svagare dollar ha en positiv effekt på bolagets marginaler och resultat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.