Starka rapporter – trots att Stockholmsbörsen är bland de sämsta i världen

Många bolag överträffade förväntningarna när rapportsäsongen inleddes på allvar förra veckan. "Än så länge syns få spår av den lågkonjunktur som spås komma", menar Maria Landeborn, senior strateg Danske Bank.
Maria Landeborn, senior strateg Danske Bank
Maria Landeborn, senior strateg Danske Bank

“Stockholmsbörsen är en av de aktiemarknader som gått sämst i världen i år. Därmed bör en hel del tråkigheter redan ha varit inprisade i aktiekurserna när rapportsäsongen satte igång på allvar förra veckan”, skriver Maria Landeborn, senior strateg Danske Bank, i en kommentar från banken.

Banker och industri väger tungt i index, och hur de presterar är viktigt:

“För majoriteten av bolagen går det fortfarande väldigt bra och industrin vittnar om ett starkt kvartal med välfyllda orderböcker. Både intäkter och vinster är i många fall på historiskt höga nivåer. Sandvik, Atlas Copco, Volvo och ABB levererade alla över förväntan, men marknaden lade även stor vikt vid VD-ord och uttalanden om framtiden. Atlas Copco slog till exempel förväntningarna med bred marginal, men aktien sjönk ändå på grund av uttalanden om att man ser tecken på en något svagare efterfrågan på kort sikt”, skriver Maria Landeborn.

KÄNSLIGA VERKSTADSBOLAG

För de cykliska verkstadsbolagen finns dock en betydande osäkerhet kvar kring hur 2023 blir, menar banken. Höga energikostnader och avmattning i konjunkturen lär få konsekvenser – förr eller senare:

“Frågan är om lågkonjunkturen blir mild eller djup, kort eller lång. Svaret får vi tyvärr vänta på och så länge osäkerheten består lär vi fortsatt se stora kursrörelser på hela aktiemarknaden”, tror Landeborn.

Industri- och verkstadsbolag som rapporterar den här veckan är bland annat Assa Abloy, Bulten, Engcon, Epiroc, SKF, Trelleborg och SSAB.

“Verkstadsbolagen är alltid intressanta i och med att de har globala verksamheter och är känsliga för förändringar i efterfrågan och konjunkturen”, säger Maria Landeborn.

BANKLYFT

Bankernas rapporter förra veckan, däribland Handelsbanken och Avanza, belönades med kurslyft:

“Bankerna är de enda bolagen på börsen som direkt gynnas av att centralbankerna höjer räntorna. Däremot blir provisionerna lägre när aktiviteten bland kunderna minskar till följd av börsraset och värdet på det förvaltade kapitalet sjunker”, konstaterar Landeborn.

Den här veckan kommer både Swedbank, Nordnet, SEB, Resurs och Qliro med sina rapporter.

TUFFT FÖR DETALJHANDELN

Flera bolag inom detaljhandeln, bland annat Mips och Thule, har vinstvarnat och har tuffa tider nu då efterfrågan sjunker i takt med att lagren ökar. Konkurrensen om kunderna är dessutom stenhård vilket leder till prispress och låga marginaler.

“Nedgången i många aktier summerar till mellan 50 och 70% sedan årsskiftet vilket både är ett resultat av fallande värderingar från skyhöga nivåer under pandemin, och av att konsumenterna ändrat köpbeteende till följd av inflationen”, summerar Landeborn.

Hur det går för konsumentbolag som Cloetta, XXL, Nelly Group, Dometic, Bilia, Desenio, BHG Group, Duni, Essity, Söder Sportfiske, Mips, Thule, Electrolux och Swedish Match, får vi veta den här veckan.

Även stora teknikjättar i USA släpper sina rapporter, bland annat Apple, Amazon, Alphabet och Microsoft.

På Affärsvärldens sida Börsen idag hittar du aktierna som går bäst och sämst på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold