Starka motorsågar har vaknat till liv

Husqvarna, som knoppades av från Electrolux i somras, har inte varit någon större glädjespridare på börsen. Men en låg värdering och den stärkta positionen som fristående bolag talar för ett köp av aktien.

Ägarnas syfte med utdelningen var säkert att synliggöra de värden som gömdes i vitvarujätten Electrolux. Utomhusprodukterna har tidigare varit något av en “sleeping beauty” inom Electroluxkoncernen. Skönheten har bestått i att utomhusverksamheten har varit den del av Electrolux som levererat de högsta marginalerna. Nu får Husqvarna visa vad det går för på egna ben och bolaget kommer att utsättas för en helt annan exponering än tidigare – allt annat än ett sovande tillstånd.

Men två stora utmaningar står för dörren. Den första är att konjunkturen i USA har bromsat in vilket är den absolut viktigaste marknaden för Husqvarna. Den andra är den prispress som bolaget får kämpa med i konsumentsegmentet. Lågprispressen har ännu inte drabbat det professionella segmentet men kommer sannolikt även hitta dit.

Historien om Husqvarna går drygt 300 år tillbaka i tiden och vapen var den ursprungliga verksamheten som senare breddades till bland annat symaskiner, köksutrustning och cyklar för att senare komma in på gräsklippare. 1978 köptes bolaget upp av Electrolux och ett tjugotal förvärv och ett par försäljningar har sedan format bolaget. Husqvarna delades ut till aktieägarna under juni månad på en orolig börs.

Husqvarna är världens största tillverkare av motorsågar och gräsklippare. Bolaget är även en av den största inom trädgårdstraktorer och den största tillverkaren i världen av diamantverktyg för byggnads- och stenindustrierna. Verksamheten är indelad i två affärsområden konsumentprodukter och professionella produkter.

Konsumentprodukterna omfattar motorsågar, gräsklippare och andra trädgårdsprodukter. De professionella omfattar motorsågar, röjsågar, diamantverktyg och kapmaskiner. Konsumentprodukterna svarar för knappt 2/3 av den totala omsättningen och drygt 60 procent av total försäljning sker i USA. Husqvarna har således en kraftig exponering mot konsumentmarknaden i USA.

Färsk statistik från USA visar på att konjunkturen har bromsat in och konsumtionsökningen har minskat. I stort sker resten av försäljningen i Europa. Där har inte BNP tillväxten varit lika kraftig som i USA men den visar inte heller på någon avmattning, däremot kan en nyligen genomförd tysk momshöjning hämma konsumtionen. Bolagets senaste kvartalssiffror visar på en minskad efterfrågan för konsumentprodukter i både Europa och USA.

Motorsågar är Husqvarnas starkaste sida och i det professionella segmentet har bolaget en oligopolposition vilket ger höga marginaler. Husqvarna delar i princip marknaden mellan sig och tyska Stihl. Husqvarna och Jonsered är två av de tre ledande varumärkena på världsmarknaden för motorsågar med en marknadsandel i det professionella segmentet på cirka 40 procent. Trädgårdsprodukterna är inte lika lönsamma som motorsågar då marknaden är mer fragmenterad.

I konsumentsegmentet finns mängder av konkurrenter och asiatiska lågpristillverkare som sänker priserna mer och mer och lågprispressen kommer sannolikt också att nå till det professionella segmentet. Idag sker ca 10 procent av tillverkningen i lågkostnadsländer. Vd Bengt Andersson ser gärna att andelen ökar successivt men det kommer inte att ske drastiskt som resulterar i höga engångskostnader.

I bolagets första kvartalsrapport som börsnoterat bolag presenterades starka siffror. Det var inte särskilt förvånande eftersom starka säsongsvariationer gör att siffrorna inte är representativa för hela året. Drygt 60 procent av omsättningen och knappt 70 procent av resultatet hamnar under det första halvåret. Men både försäljning och rörelseresultat ökade under andra kvartalet jämfört med året innan. Försäljningen inom det professionella segmentet visar en god tillväxt, medan tillväxten var mer blygsam för konsumentprodukterna. Husqvarnas långsiktiga mål är att uppnå en årlig organisk tillväxt på cirka 5 procent och att rörelsemarginalen ska överstiga 10 procent. Bolaget ligger i linje med målen när halva tiden har gått.

Vd är öppen för nya förvärv och vill växa där det går att tjäna pengar. Det finns ingen uttalad strategi hur stor andelen ska vara inom professionella produkter eller konsumentprodukter. Nyligen genomfördes förvärvet av den amerikanska gräsklippetillverkaren Dixon Industries som stärker bolaget inom det professionella segmentet. Det är klokt att bli starkare där de högre marginalerna fortfarande finns att hämta. Bolagets förvärvskapacitet ligger runt 10 miljarder kronor, vilket kommer att räcka en bra bit på vägen.

Husqvarna vinner på att stå på egna ben med den starka marknadsposition som bolaget redan har inom flera områden. Bolaget kommer troligtvis att kunna nå sina mål på tillväxt och marginal trots nya utmaningar på lur.
_______________________________

FYRA FRÅGOR TILL VD BENGT ANDERSSON:

Hur stor andel av Husqvarnas produktion tror du kommer att ske i lågkostnadsländer om 5-10 år?
– Andelen ligger idag på ca 10 procent och den kan tänkas komma över cirka 30 procent på längre sikt.

Hur ser du på prispressen i marknaden för konsument – och professionella produkter?
– Prispressen för konsumentprodukterna har funnits länge medan priserna har varit och är mer stabila för de professionella produkterna.

Hur stor del av er verksamhet är egna respektive andras varumärken?
– Husqvarna arbetar under egna varumärken till 80 procent och det är även här som tillväxten har skett. Jag räknar med att denna andel kommer att öka, eftersom tillväxten även fortsättningsvis kommer att vara högre inom detta område.

Är ni nöjda med mixen av professionella produkter och konsumentprodukterna och den geografiska mixen?
– Vi har inte haft någon fastlagd strategi när det gäller mixen av professionella produkter eller konsumentprodukter. När tillfälle ges och det finns pengar att tjäna går vi in och köper. Den geografiska mixen speglar var marknaden finns för våra produkter så det är inte heller någon eftersträvad strategi.
_______________________________

AKTIEN:
Levererar vad det lovar

Husqvarnas entré på börsen i juni blev en skakig historia. Kursen slutade runt 80 kronor efter den första dagens handel och är i stort sett tillbaka på den nivån. Oron för konjunkturutvecklingen i USA som är bolagets viktigaste marknad har skrämt iväg investerarna. Nu tycks oron ändå ha lagt sig något då flera tunga finansmän är inne och shoppar.

Den senaste kvartalsrapporten stärker vår tro att bolaget kommer att kunna nå en årlig organisk tillväxt på cirka 5 procent och en rörelsemarginal på 10 procent. Den amerikanska konkurrenten Toro hade en rörelsemarginal på endast 6 procent förra året medan John Deere matchade Husqvarnas vinstmarginal på 10 procent.

Husqvarna har både A- och B-aktier med olika rösträtt. Den största ägaren Investor äger drygt 10 procent av kapitalet och knappt 30 procent av rösterna. Direkt efter utdelningen var skillnaden mellan den dyrare röststarka A-aktien och den billigare B-aktien hög. Den har minskat men ligger på nästan 10 procent. Varför inte sälja den dyrare aktien och köpa den billigare när utdelningen ändå är densamma? Självklart är det makten man vill åt för att kunna vara med och påverka vid en eventuell budsituation.

Räknat på våra prognoser handlas Husqvarna till tolv gånger vinsten och det är inte dyrt i sektorn. Utdelningen föreslås motsvara 25-50 procent av resultatet efter skatt, vilket ligger i linje med snittet på börsen. Att successivt flytta produktionen till lågkostnadsländer är rätt taktik för att möta den prispress som framförallt sker bland konsumentprodukterna. Bolaget kommer att må bra av att stå på egna ben och kommer att kunna leverera vad det lovar. Vi rekommenderar köp.

Nina von Koch

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.