Starka åtaganden från nyckelpersoner i Modelons nyemission

Mjukvarubolaget Modelon har släppt prospektet för sin företrädesemission på 50 Mkr. Emissionsguiden hissar en flagga och uppmärksammar en positiv aspekt.
Starka åtaganden från nyckelpersoner i Modelons nyemission - Modelon och VD
Modelon har släppt prospektet för sin företrädesemission om 50,1 Mkr. Till höger i bild är Modelons VD, Magnus Gäfvert.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Modelons företrädesemission av aktier som kan tillföra mjukvarubolaget 50,1 Mkr före emissionskostnader. I samband med det hissade vi flaggan “Bristfällig information” då emissionskostnaderna inte framgick. I prospektet står det att emissionskostnaderna uppgår till 4,2 Mkr, motsvarande 8,4% av emissionsbeloppet.

Vi reste även en positiv flagga för “Bra villkor”.

Efter en genomgång av bolagets prospekt hissar Emissionsguiden en till flagga och uppmärksammar ytterligare en positiv aspekt.

Aktien handlas ner till teckningskurs

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

Mellan den 24 maj till 11 juni handlades modelon-aktien nära och under teckningskursen 9,1 kr/aktie. Det föranleder en flagga.

Sedan en vecka tillbaka har aktien stigit och handlas i skrivande stund till 10,3 kr/aktie.

Befintliga ägare växlar upp

Om de med bäst insyn i bolaget tecknar rejält med aktier så visar det på stark framtidstro. Det är alltså väldigt positivt när befintliga storägare och/eller nyckelpersoner åtar sig att gå in ordentligt i en nyemission.

Drygt 68% av kapitalet i Modelon ägs av insynspersoner. Samtliga av dessa tecknar sin pro rata andel eller mer och säkrar 35 Mkr, motsvarande 70% av emissionen. Undantaget är  storägaren Noledom Holding (47% av rösterna i Modelon) som tecknar cirka hälften av sin pro rata andel.

Noledom ägs av fem insynspersoner däribland VD, CFO och en styrelseledamot. Fyra av dessa personer har även valt att gå in som teckningsåtagare som privatpersoner, utanför Noledom, och tecknar för 2-3 Mkr vardera. Dessa åtaganden väger upp att Noledom inte tecknar pro rata.

Sammantaget ger teckningsåtagandena en positiv signal för företrädesemissionen i sin helhet.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.