Stark ställning på växande marknad
Novo Nordisk är ett medelstort danskt läkemedelsföretag som haft en lysande utveckling under ett antal år som följd av framgångar med nylanserade produkter. I drygt 80 år har företaget varit en ledande tillverkare av mediciner mot diabetes och andra hormonläkemedel.
Den stora konkurrenten har varit amerikanska Eli Lilly, som varit i branschen lika länge. Häromåret gick Novo Nordisk om Eli Lilly och har i dag en världsmarknadsandel på drygt 50 procent av insulinmarknaden, räknat i volym, i värde drygt 40 procent.
För några år sedan fanns en oro kring Novo Nordisk och dess förmåga att hävda sig. Kursen halverades från mitten av 2000 till början av 2003 innan det vände uppåt igen. Många tyckte att företaget vilat för länge på sina lagrar och att konkurrenterna hade bättre produkter på gång. Novo Nordisk tvingades dessutom vinstvarna och rapportera bakslag i forskningen.
Förtroendet för Novo Nordisk har dock successivt kommit tillbaka sedan det visat sig att ett par nylanseringar blivit succéer. Det handlar om så kallade insulinanaloger, en ny generation produkter som gör att diabetespatienten kan få en bättre och mer långvarig effekt av sin behandling.
Vid diabetes lider patienten av insulinbrist. Halten blodsocker blir för hög. Insulin är ett livsnödvändigt hormon som reglerar kroppens cellers näringsupptag från blodet. Hormonet upptäcktes på 1920-talet av några kanadensiska forskare och redan efter några år kunde bland annat Eli Lilly och två danska företag, som slogs samman 1989 till Novo Nordisk, framställa insulin från bukspottskörteln hos olika djur, främst nötboskap och svin. Med modern genteknik blev det sedan på 1980-talet möjligt att få fram ett humant insulin.
I insulinanalogerna, som började komma på marknaden i slutet på 1990-talet, har insulinet modifierats en aning så att tiden till effekt och effektens längd kan varieras. Novo Nordisk har fått fram ett antal analoger, som markant fått upp tillväxten och gjort att marknadsandelarna kunnat öka. Under första halvåret i år svarade analogerna för 65 procent av tillväxten trots att de bara utgjorde en dryg fjärdedel av försäljningen. Det rör sig om tre nya produkter för de tre segmenten av insulinmarknaden: den snabbverkande Novo Rapid, den långstidverkande Levemir och blandningen Novo Mix.
Novo Nordisk har kunnat höja sin prognos. Den underliggande resultattillväxten, alltså rensat från valutapåverkan och poster av engångskaraktär, väntas i år bli 15 procent, mot tidigare rapporterade 10 procent.
Insulinmarknaden växer med ungefär 10 procent varje år, varav 5 procent är volym och 5 procent värde. Novo Nordisk skulle alltså fortsätta att ta marknadsandelar framöver.
Det finns ett par hot. Pfizer har i år lanserat den första inhalatorn (Exubera), vilket gör att insulin kan tas genom inandning. Det normala är annars att insulin injiceras med en särskild penna. Novo Nordisk har stämt Pfizer för patentintrång i USA; i december ska en domare avgöra saken. Sannolikheten för att Novo Nordisk, med juristers hjälp, ska kunna stoppa en godkänd behandling som det finns ett sug efter är nog inte särskilt stor.
En ny typ av diabetsmediciner i tablettform är också på gång, så kallade DPP-IV hämmare. Novartis och Merck väntas lansera produkter 2007 respektive 2009. Dessa hämmare är till för en grupp patienter som har en mild diabetes. Vid svårare diabetes måste det till mer kraftfulla doser för att behandlingen ska bli effektiv. Då är fortfarande injektioner, där insulin kommer direkt in i blodbanan, ett konkurrenskraftigt alternativ.
Det finns olika former av diabetes, typ 1 (barndiabetes) och typ 2 (åldersdiabetes). Det är typ 2 som växer på grund av våra välfärdssjukdomar, inte minst fetma. Typ 2 botas bäst med kostomläggning och motion, därefter tillgrips tabletter av olika slag som sänker halten blodsocker. Hjälper inte det måste insulin tillföras.
På Novo Nordisk förefaller man inte särskilt oroad över konkurrensen från inhalatorerna eller de nya tabletterna. De kan i stället vidga marknaden. Och det finns behov av förbättringar. Pfizers nya inhalator är ganska stor och klumpig.
___________________________
Fyra frågor till vd Lars Rebien Sørensen
Påverkas ni av Pfizers nya produkt Exubera där insulin intas genom en inhalator?
– Nej, inte på kort sikt på grund av att Exubera inte är särskilt bekväm för patienten. Men det råder ingen tvekan om att inhalerbart insulin är något som patienterna är oerhört intresserade av. Vår bedömning är att inhalatorerna i första hand kommer att konkurrera med tablettbehandling.
När kommer ni med en insulininhalator?
– Vi räknar med att den kan finnas på marknaden 2010. Och den ska vara bekvämare att använda än Exubera.
Är de nya diabetestabletterna från Merck och Novartis ett hot?
– Nej, de kommer att konkurrera med de andra tabletterna på marknaden. Vår bedömning är att de inte får något inflytande på insulinmarknaden. De modifierar inte sjukdomsprocessen så vitt vi kan se.
Hur har Novo Nordisk påverkats av att ägandet ligger fast förankrat i en stiftelse med 70 procent av rösterna?
– Det har varit positivt. Det är sant att ägarstrukturen lägger vissa begränsningar på typen av transaktioner som bolaget kan ingå. Men ägandet har samtidigt gett oss möjligheten att använda en långsiktig affärsmodell som bygger på helhetsorientering där vi också förpliktar oss att ta in sociala och miljömässiga frågor i bedömningen av vår affärsutveckling. Det har ökat vår attraktion i relation till våra medarbetare, samarbetspartners, myndigheter och läkare.
________________________________
AKTIEN:
Bra, defensivt köp
Novo Nordisk är ett specialiserat läkemedelsbolag som kursmässigt utklassat “Big Pharma” under en lång följd av år, trots en svacka för några år sedan.
Framtiden ser också ljus ut. Värderingen är visserligen ganska hög om vi bara jämför p/e-tal hos läkemedelsjättarna, i skrivande stund 22 för Novo Nordisk och 15-16 för jättarna. Men tillväxten blir högre framöver.
Peg-talet (p/e i förhållande till tillväxten) ligger bara kring 1 för Novo Nordisk, jämfört med 2-3 för bolag som Astra Zeneca, Merck och Pfizer. En klar köpsignal i tider när defensiva aktier börjar komma i ropet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.