Stark rapport från SCA

SCA gynnas av det nuvarande marknadsläget med låga råvarupriser, svaga europeiska valutor och stabila försäljningspriser. Skogsbolaget presenterade starka halvårssiffror som visar på god intjäning. Resultatet och omsättningen var något bättre än analytikerna hade förväntat sig. Även placerarna var nöjda med rapporten och höjde aktien med 1 procent till 232,50 kronor.

SCA var en timme sen att presentera sin rapport. Men för aktieägarna i hygien- och förpackningsbolaget var det en rapport värd att vänta på. Halvårsomsättningen på 40,1 miljarder kronor var betydligt bättre än i fjol (32,3 miljarder kronor) och något bättre än vad förväntningarna inför rapporten i genomsnitt låg på. Det gällde även resultatet före skatt på knappt 4 miljarder kronor jämfört med 3,4 miljarder kronor i fjol.

Totalbilden är att de lägre råvarupriserna framför allt på massa i kombination med stabila försäljningspriser har varit bra för marginalen inom hygien och tryckpapper. Inom förpackningar har den sämre europeiska konjunkturen däremot börjat märkas. Den här utvecklingen tror SCA på det hela kommer att bestå den närmaste tiden.

Det konjunkturstabila affärsområdet Hygien hade ett strålande andra kvartal och ledningen tror på fortsatt starka resultat framöver. Konsumentprodukter, med barnblöjor, menstruationsprodukter, toalett- och hushållspapper, ökade resultatet med 5 procent det andra kvartalet jämfört med det första och nådde en rörelsemarginal på 9 procent. Det lägre massapriset har sänkt råvarukostnaderna, en effekt som dämpats av något lägre priser och högre kostnader för marknadsföring.

Inom storkundsprodukter (Away-From-Home) drog i huvudsak förvärvet från Georgia-Pacific upp rörelseresultatet med 75 procent. Men även exklusive bolagsköpet förbättrades kvartalsresultatet med 18 procent. Till det bidrog ökade volymer inom tillväxtområdet inkontinensprodukter och lägre råvarukostnader.

Den närmaste framtiden räknar SCA med att fortsatt volymtillväxt och ytterligare råvaruprissänkningar ska kunna kompensera för den prispress som för närvarande råder inom vissa produktgrupper.

Konjunkturavmattningen med färre varutransporter börjar göra sig allt mer påmind för det mer cykliska förpackningsområdet. Förvärvet av nordamerikanska Tuscarora (skyddande wellpappinsatser) räddade ett rörelseresultat i nivå med första kvartalet. Exklusive Tuscarora sjönk resultatet med 12 procent. Någon större förändring av efterfrågeläget förväntar sig inte SCA.

SCA rapporterar om svagare efterfrågan framför allt i Storbritannien och Norden där elektronikföretagens försvagning påverkat försäljningen negativt. Färre lådor till industrisektorn och mer standardförpackningar hjälpte också till att sänka rörelsemarginalen från 12,5 det första kvartalet till 11,1 procent det andra.

Enligt SCA har man varit mer restriktiv än konkurrenterna och därför förlorat marknadsandelar i konverteringsledet. Tuscarora, med många kunder i det vikande elektroniksegmentet, har också påverkats negativt. I tillverkningen av wellpappråvara har SCA dragit i handpromsen och genomfört omfattande produktionsbegränsningar för både kraft- och testliner.

Tryckpappersverksamheten var det stora utropstecknet i rapporten. Högre priser sedan första kvartalet, lägre råvarukostnader och gynnsamma valutaeffekter gjorde att området gjorde sitt bästa kvartal någonsin. Men SCA höjer dock varningsflag och säger att den minskade annonsvolymen i konjunkturavmattningens kölvatten kommer att leda till minskad efterfrågan och viss prispress på tryckpapper.

Massa, virke och sågade trävaror drabbades hårt av det fallande massapriset som sänkte resultatet med 30 procent under det andra kvartalet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.