Stark månad för detaljhandeln

Den svenska totala detaljhandeln steg med 4,6 procent på årsbasis under augusti i fasta kalenderkorrigerade priser.

Detta enligt statistik från SCB.

Enligt SIX News analytikerenkät väntades en uppgång på 3,5 procent. Spannet i förväntningarna sträckte sig mellan +3,0 och +4,0 procent med en median på +3,5 procent.

I månadstakt var detaljhandeln upp med 1,9 procent. Analytikerna hade räknat med en uppgång på 0,6 procent (spann -0,4 till +1,0 procent).

Statistiken presenteras av SCB och HUI Research.

Utfallet för juli reviderades till +2,2 procent (preliminärt +2,3) i årstakt.

I löpande priser ökade detaljhandeln med 2,5 procent i årstakt i augusti (+2,2 procent månaden innan).

I augusti steg dagligvaruhandeln med 1,3 procent i årstakt medan sällanköpsvaruhandeln ökade med 3,6 procent, räknat i löpande priser.

Under tremånadersperioden juni-augusti var försäljningsvolymen oförändrad jämfört med närmast föregående tremånadersperiod.

“Med augustis utfall kan sommarmånaderna (juni, juli och augusti) summeras. Försäljningsökningen stannade på 2,8 procent, vilket är starkare än tillväxten under sommaren 2013. Sällanköpsvaruhandeln är på frammarsch och konsumenterna är relativt optimistiska om framtiden. Detta kommer att vara behövligt för handelns tillväxt med tanke på årets sista fyra månader som möter betydligt tuffare jämförelsetal från 2013.” Det kommenterar HUI Research.

“Det finns två scenarier för detaljhandelns utveckling under hösten. Det optimistiska scenariot är att de goda förutsättningar som finns, såsom en rekordlåg ränta, ett fortsatt behov av att konsumera kapitalvaror samt hushållens optimism, kan ge en positiv inverkan på konsumtionen och detaljhandeln. Det andra, mer dystra, scenariot är en svagare tillväxt där de resterande månadernas fjolårsomsättning inte nås på grund av de tuffa jämförelsetalen och om hushållens förtroende av någon anledning skulle börja dala”, fortsätter HU Research.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.