Grön omställning
Ståljättens VD: Vätgas och CCS kanske attraktivt bortåt 2030

Ståljätten ArcelorMittal skriver i sin hållbarhetsrapport för 2024 att varken grön vätgas eller koldioxidinfångning framstår som realistiska alternativ för att minska utsläppen, åtminstone inte innan 2030.
I rapporten skriver bolagets VD Aditya Mittal:
“Det blir allt tydligare att transformativ järnframställning, till exempel att införa koldioxidinfångning eller att gå över till grön vätgasbaserad DRI-EAF, sannolikt bara kommer att vara ekonomiskt lönsamt efter 2030.”
Bolaget uppger även att inte ens naturgas i dagsläget framstår som en bärkraftig interim-lösning för att sänka koldioxidutsläppen. I hållbarhetsredovisningen sammanfattas utvecklingen:
“Det blir därför allt mindre sannolikt att vi kommer att kunna nå vårt mål för koldioxidutsläppens intensitet till 2030.”
Andra bolag lämnar vätgasen
I mars aviserade tyska Thyssenkrupp att man skjuter sina vätgasplaner på framtiden på grund av för höga kostnader. Detta trots subventioner på tiotals miljarder kronor.
Hösten 2024 bromsade och reducerade LKAB sin satsning på direktreduktion av järnmalm med hjälp av vätgas. Även australiska Fortescue bromsade sitt vätgassatsning i Kanada förra hösten.
Stegra har problem
Affärsvärlden rapporterade nyligen att Vargas-ägda Stegra stött på problem med just vätgasdelen vid sin anläggning utanför Boden.
Enligt bolagets rapport till EU:s Innovationsfond lider just vätgasen av “underprestation, avvikelser från tidplanen och kostnadsöverskridanden.”
Läs mer:
Problem på flera områden där Stegra petat nyckelpersoner
Ståljätten tror inte längre på vätgas
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.