Ståljätten tror inte längre på vätgas: ”Skulle skjuta ut oss som en katapult”

Europachefen för världens största stålföretag ArcelorMittal Geert van Poelvoorde säger att vätgas inte är ett realistiskt alternativ i Europa – trots miljardsubventioner. "För våra stålfabriker i Texas är vätgas däremot intressant", säger han i en intervju med belgiska affärstidningen Trends.
Ståljätten tror inte längre på vätgas: ”Skulle skjuta ut oss som en katapult” - vindkratensgeografi (8)
"Ingen rimlig affärsplan som gör vätgas lönsamt"

I Sverige har försök att göra stål med hjälp av vätgas rönt stor uppmärksamhet. LKAB, SSAB och Vattenfall har gjort gemensam sak inom Hybrit för att använda vätgas istället för kol vid reduktion av järnmalm. H2 Green Steel har liknande ambitioner.

Parallellt med dessa satsningar ifrågasätter nu ståljätten ArcelorMittal vätgasens konkurrenskraft.

”Vi vet redan att vätgas kommer att bli dyr i Europa”, säger Europachefen Geert van Poelvoorde till den belgiska affärstidningen Trends.

“Det finns ingen rimlig affärsplan som gör vätgas lönsamt.”

Stålchefen går så långt att han säger:

”Vi kommer inte att kunna använda vätgas eftersom vi då kommer att skjuta ut oss fullständigt från marknaden som en katapult.”

Subventionerna räcker inte

ArcelorMittal har liksom Hybrit och H2GS beviljats miljardbelopp i offentlig finansiering. En stor del av dessa medel är ämnade för just produktion med hjälp av vätgas. Inom ramen för EU:s gröna giv har unionen ställt fram 43o miljarder euro i finansiering för vätgas över en tioårsperiod.

Trots dessa stöd väljer alltså ArcelorMittal att undvika vätgas för sina europeiska anläggningar.

“Visst skulle det vara absurt att jag skulle kunna få tag på vätgas, men till ett så högt pris att jag inte längre skulle kunna producera (stål, reds. anm.)” säger van Poelvoorde.

Stålsamarbeten kollapsar

I Hamburg har ArcelorMittal bordlagt planer för en pilotanläggning där vätgas används. Konsortiet bakom satsningen har fallit sönder då det saknas trovärdiga lönsamhetskalkyler. Bolaget hade även erhållit subventioner på 450 miljoner euro för sina stålfabriker i Spanien, men även detta konsortium har kollapsat då det krävdes 8 miljarder euro.

Satsar på vätgas i USA

ArcelorMittal har istället för avsikt att flytta produktion till USA.

“För våra stålfabriker i Texas är vätgas däremot intressant. Produktion av vätgas kostar där 4 euro per kilo. Men den amerikanska regeringen betalar 3 euro per kilo genom sitt subventionsprogram Inflation Reduction Act” fortsätter van Poelvoorde.

Enligt van Poelvoorde är det särskilt EU-kommissionens krav på användning av grön vätgas som sätter hinder för användning av vätgas.

“Om vi använder vätgas minskar CO2-utsläppen med 90%. Det låter bra. Men Europeiska kommissionen tvingar ståltillverkarna att använda grön vätgas om den finns tillgänglig, oavsett marknadspriset. Annars kan vi glömma subventionerna. Vi vill gärna använda vätgas, men bara om våra ugnar förblir konkurrenskraftiga.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från More Sailing