Ståljätten ArcelorMittal får sin vätgasutrustning – tio månader för sent

ArcelorMittal har fått två elektrolysörer till sitt vätgasprojekt i Tyskland. Leveransen är tio månader försenad. Ståljätten får miljarder i subventioner men har bara åtagit sig att använda vätgas om den kostar mindre än 2 euro per kilo, uppger Hydrogen Insight.
Ståljätten ArcelorMittal får sin vätgasutrustning – tio månader för sent - vindkratensgeografi (74)
ArcelorMittal har fått sina elektrolysörer levererade. På bild: tyska Miljöpartiets Annalena Baerbock på besök hos bolaget. Foto: TT.

ArcelorMittal har tidigare ifrågasatt vätgasens konkurrenskraft. Nu har bolaget efter en försening på tio månader fått två elektrolysörer levererade till sitt gröna vätgasprojekt i Tyskland. Det uppger Hydrogen Insight.

Elektrolysörer

Elektrolysörer spjälkar upp vatten i syre- och väteatomer genom att tillsätta betydande mängder elektricitet. Vätgasen kan potentiellt därefter användas inom exempelvis stålproduktion för att ta bort syreatomen från järnmalmen. Om vätgas ersätter kol vid ståltillverkning skulle det vara möjligt att minska utsläppen av koldioxid.

Företaget Plug Power meddelade i maj 2023 att man i slutet av året skulle leverera elektrolysörer till ArcelorMittal och HyBit-konsortiet, som även inkluderar energibolaget EWE och dess dotterbolag SWB.

Hybit står för Hydrogen for Bremen’s Industrial Transformation och är ett initiativ för utveckling av kunskap kring vätgas. Själva anläggningen för grön vätgas, som totalt kommer att kosta omkring 20 miljoner euro, var planerad att tas i drift i mitten av 2024.

Hybit påminner om Hybrit

Målet med satsningen är att  ersätta naturgas eller kol för bearbetning av stål. I Sverige har likartade försök att göra stål med hjälp av vätgas fått betydande uppmärksamhet.

LKAB, SSAB och Vattenfall har inom ramen för Hybrit försökt att ersätta kol med vätgas för reduktion av järnmalm. Stegra (tidigare H2 Green Steel) har också för avsikt att använda vätgas.

Stora stöd men kommer använda fossilgas

I februari i år godkände EU-kommissionen 1,3 miljarder euro i statligt stöd till ArcelorMittal för att installera en anläggning för direkt järnreduktion samt elektriska ljusbågsugnar vid stålverken i Bremen och Eisenhüttenstadt.

ArcelorMittal har också tilldelats totalt 250 miljoner euro från delstatsregeringen i Bremen, varav 10 miljoner euro för elektrolysörkapaciteten på 10 megawatt som levererades under oktober månad.

Bolaget har dock varit öppet med sin avsikt att använda fossilgas för direkt järnreduktion tills förnybar vätgas blir överkomlig, med ett målpris på 2 euro per kilo. Tyska ThyssenKrupp aviserade nyligen att man utreder bärkraften i sina vätgassatsningar. Flera vätgassatsningar inom andra tillämpningsområden har stoppats under de senaste månaderna.

Läs mer:

Ståljätten tror inte längre på vätgas

ThyssenKrupp kan komma att skrota grönt stålprojekt

Forskaren om vätgasplanerna

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF
Annons från AMF