Stabilt med Putin
Det går bra för Ryssland just nu – tack vare det höga oljepriset och devalveringen i augusti 1998. Budgeten har kommit i balans. Framför allt har folk och företag börjat betala sina räkningar i högre grad än tidigare, då de antingen struntade i att betala, eller betalade med varor eller tjänster.
Vladimir Putin har varit mycket vag om vad han vill. Det har skapat grogrund för de mest skilda gissningar om hur han kommer att använda sin makt. Till att skapa en moderniserad stalinism, som mest misstrogna tror? Eller till att skapa demokrati och marknadsekonomi? De flesta tror att det blir någonting mittemellan.
Lag och ordning
Vad ingen tycks tvivla på är att Putin brinner för att åstadkomma lag och ordning. Han kommer att omge sig med lojalt folk, skapa nya strukturer och centralisera makt. Han har redan deklarerat att domstolarna bör finansieras från den federala budgeten istället för på regional nivå, där korruptionen är utbredd och mer svåråtkomlig.
Det bör åtminstone leda till större förutsägbarhet i rättstilllämpningen; kanske också till minskad korruption. Det är denna ökade stabilitet som marknaden diskonterat under den senaste månadens kraftiga uppgång på börsen – runt 40 procent hittills i mars. För fortsatta lyft krävs ökad visshet om vad han vill åstadkomma och hur det ska gå till.
Under de närmaste månaderna kommer Putin att tvingas visa korten. Valet av premiärministerkandidat blir en viktig signal. Förslaget lär komma strax efter hans formella installation som ordinarie president den 9 maj. Innan dess bör det komma signaler om hur han tänker hantera presidentadministrationen. Den är i stort sett orörd sedan Jeltsins tid, och här ?nns mycket att röja upp. Det går också rykten om radikala förändringar i Kreml.
Äganderätten
Ingen bedömare tror att reformpolitiken kommer tillbaka med full kraft. I de fåtaliga kommentarerna om ekonomin har Putin gjort helt klart att staten ska ha en roll. Så frågan är snarare vilken mix, av liberal ekonomisk politik och interventionspolitik, som Putin och hans premiärminister kommer att välja. Han har uttalat sig förstående om investerare, och bland annat sagt att han vill skydda äganderätten. Men hur politiken till slut blir, vet vi inte idag.
“Jag tror inte att reformpolitiken får en ny chans. Putin har inte sagt något om det. Och han har betonat att inget kommer att ske snabbt”, säger Johan Elmquist som förvaltar Alfred Bergs Rysslandsfond.
Rysslands förhållande till omvärlden är en annan viktig fråga. Även här förväntas snara signaler om var Putin står. Om han är intresserad av goda relationer med västvärlden bör han mycket snart komma med initiativ som gör slut på “terroristbekämpningen” i Tjetjenien. Den har utvecklats till ett regelrätt krig, med ett högt pris i alla bemärkelser. Nu gäller det att normalisera och återuppbygga.
Hur Putin förhåller sig till oligarkerna, näringslivets mäktiga magnater, är också en viktig signal om det kommande vägvalet. Kommer han att låta dem fortsätta att breda ut sig, som under Jeltsin? Eller utmanar han dem? Kanske låter han dem behålla rikedomarna, men försöker sätta stopp för deras politiska ambitioner? Under tiden före valet försökte de alla bli vän med honom, och det är uppenbart att han fått hjälp i medier som kontrolleras av oligarker.
Börsuppgång
“Innan marknaden skapat sig en konsensusbild av vem Vladimir Putin är, kommer den att svänga mycket på osäkerheten”, tror Johan Elmquist. Det visade sig redan under måndagen, när Moskvabörsen reagerade på valresultatet och svängde mellan minus 0,5 procent till plus 7 procent tillbaka till minus 2 procent vid stängning!
Det faktum att globala fondförvaltare har varit underviktade i Ryssland i väntan på ökad klarhet om presidenten och politiken talar för en skjuts uppåt så snart det börjar komma positiva signaler.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.