Stabilt H&M på trist börs

Hennes & Mauritz var Stockholmsbörsens ljus i den allmänt deppiga marknaden. Aktien steg marginellt samtidigt som de flesta andra storbolagsaktier backade. SAX-index föll tillbaka med 0,9 procent.

Hennes & Mauritz lyckades med sin strategi att växla volym mot lönsamhet. De svaga försäljningssiffrorna för december, som klädkedjan presenterade för två veckor sedan och fick aktien på fall, följdes på onsdagen upp av ett mycket starkt resultat

Förväntningarna var ett resultat på 5,4 miljarder kronor efter finansnetto. Hennes & Mauritz levererade 5,7 miljarder. Men bolaget drar ned expansionstakten i USA från 20-25 butiker 2002 till tolv. Det söta och sura tog ut varandra och aktien handlades till oförändrade 189,50 kronor.

ABB-aktien skakade till. Det stora osäkerhetsmomentet i ABB, skadeståndsanspråk för asbest, gräver allt större hål i industrikonglomeratets resultat- och balansräkningar.

Enligt ett pressmeddelande tar ABB en engångskostnad på 470 miljoner dollar i resultatet för 2001 efter en ”grundlig årlig genomgång av asbetsfrågan”. För helåret 2001 räknar ABB med ett negativt resultat. Aktien rasade med 7 procent till 96,50 kronor.

Konkurshotet för den amerikanska teleoperatören Global Crossing fortsatte att pressa teleoperatörerna världen över. Så även i Stockholm. Europolitan handlades ned med 4 procent till 51,50 kronor. Tele2 fick se sin kurs dippa med 5 procent till 308 kronor. Även Telia backade och noterades till 40,20 kronor, 2 procent ned.

Ericsson och Nokia gjorde lite bättre ifrån sig men backade båda med 1 procent. Ericsson kostade 43,40 kronor och Nokia 242 kronor.

En fortsatt svag konsultmarknad under första halvåret var beskedet från Semcon. Industri- och IT-konsulten presenterade en kraftig försämrat resultat för 2001 på 2,4 Mkr mot 49,5 Mkr under 2000. Aktien handlades till 37 kronor, en nedgång med 5 procent.

Den lilla IT-konsulten Knowit har dämpat blodutflödet men gjorde ändå en förlust på 6 Mkr för de två månaderna november och december. Året innan gav perioden en förlust på 59 Mkr. Aktiemarknaden valde att trycka till aktien ordentligt som föll med 17 procent till 10,30 kronor. En rad andra IT-bolag daskades till av de pessimistiska tongångarna på marknaden. AU-System föll med 9 procent, IBS med 4 procent och Cell med 5 procent. Konsultjätten WM-data klarade sig undan med ett fall på 3 procent till 23,20 kronor.

Mot strömmen nedåt klättrade Protect Data. Datasäkerhetsföretaget meddelade att de tagit en större order till en världsledande bilkomponenttillverkare som köper bolagets mjukvara Pointsec. Ordern är på 7 Mkr under en treårsperiod. Aktien klättrade 7 procent till 38 kronor.

På Getinges kapitalmarknadsdag presenterade bolagets ekonomichef Ulf Grunander målet att den medicintekniska koncernen ska förbättra kassaflödet med 400-600 Mkr i år. Enligt Affärsvärlden är aktien köpvärd. Stark tillväxt, bra lönsamhet och att marknaden inte upptäckt att bolaget är ett tillväxtbolag är köpargumenten. Kursen steg 1 procent till 191 kronor.

De två skogsjättarna SCA och Stora Enso presenterar sina siffror kring lunch. På tisdagen levererade det betydligt mindre Munksjö ett starkare resultat än väntat och blev samtidigt föremål för ett bud från huvudägaren Jefferson Smurfit. Aktieägarna räknar med en budhöjning och fortsatte att handla aktien över Smurfits bud på 77 kronor. En aktie i Munksjö kostade 80,50 kronor. Stora Enso föll med 2 procent inför rapporten medan SCA var oförändrad.

De flesta experter gissar på en oförändrad styrränta inför kvällens räntebesked från den amerikanska centralbanken (FED). Fed-chefen Alan Greenspan talade i torsdags i mer positiva ordalag om tillståndet i den amerikanska ekonomin. Det är något som placerarna i räntepapper med kort löptid också har prisat in.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.