Stabilare Sandvik given portföljkandidat

Verkstadskoncernen Sandvik meddelade här om veckan att det av egen kraft ska växa snabbare och bli mindre konjunkturkänsligt. Även om det egentligen är exakt vad en tillväxtorienterad finansmarknad vill höra har det inte gett så mycket utslag på aktien. Det borde det ha gjort, framför allt som risken blir lägre. Ett värde på 245 kronor kan motiveras för Sandvikaktien, jämfört med dagens kurs på 205 kronor.

Det var för tre veckor sedan som Sandvik meddelade att tillväxten de närmaste tre åren ska uppgå till minst 6 procent organiskt, det vill säga exklusive förvärv. Då det organiska tillväxtmålet de senaste åren legat på 4 procent är det en hygglig uppjustering. Men egentligen är det inte mer än vad man borde kunna förvänta sig efter de stora affärer Sandvik gjort under de senaste åren (köp av begborrbolaget Tamrock, verktygskoncernen Precisison Twist Drills samt Kanthal, tilverkare av motståndmaterial, och därtill försäljning av affärsområdet Sågar och Verktyg.)

Det sedan 1994 gällande organiska tillväxtmålet på 4 procent var nämligen kompletterat med 2 procent av köpt tillväxt, vilket totalt alltså gav 6 procent. När nu Sandvik helt enkelt börjar känna sig färdigomstöpt sätts inget mål om förvärvad tillväxt, och det organiska målet höjs. Hur skulle Sandvik våga annat? En sänkning av målet, oavsett om det handlar om egen eller förvärvad tillväxt, skulle skrämma slag på finansmarknaden, speciellt som ”sencykliska” Sandvik nu anses ha åtminstone ett par mycket starka år framför sig.

Apropå cyklikalitet är det, i traditionell mening, något som Sandvik ämnar lämna bakom sig för att i stället bli ett ”cykliskt tillväxtbolag”. Något riktigt tillväxtbolag lär Sandvik aldrig bli, men tanken är att konjunktursvängningarna ska ge mindre genomslag i resultaträkningen, och förhoppningsvis också på aktiekursen. Det ena sättet att nå detta är att fortsätta minska det stora beroendet av den europeiska marknaden och öka närvaron i Nordamerika, Asien, Öst- och Centraleuropa och Afrika. Här har Sandvik redan kommit en bit på väg och har för avsikt att fortsätta.

Det andra sättet är att se över produktsortimentet. Vissa saker, till exempel lastmaskiner till gruvindustrin, säljer mer i slutet av en konjunkturuppgång medan andra, till exempel vissa stålprodukter, säljer bättre i början. För närvarande är Sandvik sencykliskt till nästan hälften, sett till omsättning, men idén är att sen-, mellan- och tidigcykliska kunder snart ska ha ungefär en tredjedel var av försäljningen. Några större strukturaffärer är inte att vänta, men exempelvis gruvbolaget Mining & Construction jobbar för fullt på att bli mer ”tidlöst” genom att service och reservdelar ökar sin andel av affären på bekostnad av till exempel lastmaskiner.

Sandviks ledning brukar hålla vad den lovar, kanske framför allt för att den alltid är blygsam i sina löften. Ekonomi24 räknar med att företaget gott och väl klarar sina tillväxtmål och att resultatet före skatt och exklusive engångsposter i år blir 5,8 miljarder kronor (3,8 miljarder 1999) med en omsättning på knappt 43 miljarder kronor (39 miljarder). Räknat per aktie ger det en vinst på 16 kronor. P/e-talet blir 13, vilket får betraktas som lågt för ett företag i Sandviks klass och aktien är köpvärd upp till ungefär 245 kronor. Som sagt ska man kanske inte vänta sig någon fantastisk uppgång för aktien, även om en del ”mindre kompletterande förvärv” framöver kommer att dra visst intresse till företaget. Långsiktigt är Sandvik en given verkstadsrepresentant i portföljen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.