Boliden
SSAB och Boliden mot strömmen på börsen
Bland de svenska plusaktierna fanns en rad råvaru- och verkstadsbolag, medan hälsovård och sällanköpsvaror gick svagt. Getinge intog en bottenplacering.
Omkring klockan 13.00 hade OMXS30-index backat 0,4 procent till 1.614 och aktier för 5,2 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Motsvarande index i Frankfurt och Paris var vid samma tidpunkt upp 0-0,5 procent.
På Stockholmsbörsen OMXS30-index befann sig majoriteten av aktierna på minus. Bland de aktier som gick mot strömmen och steg fanns gruvbolaget Boliden som avancerade 1,8 procent med stöd av stigande basmetallpriser, och stålproducenten SSAB som ökade 2,2 procent. Även SKF och Sandvik noterades upp, med 0,7 procent vardera.
I botten av OMXS30 placerade sig medicinteknikbolaget Getinge med en nedgång på 3,4 procent. Nederländska Philips, som precis som Getinge är verksamma inom medicinteknik, sänkte på morgonen guidningen för helårsresultatet.
“I realiteten så är det stora skillnader mellan bolagen, men investerarkollektivet gör gärna sådana kopplingar”, sade Paretos analytiker Johan Unnerus till Nyhetsbyrån Direkt.
Sjönk gjorde även Astra Zeneca, som var ned 1,8 procent, samt Electrolux, som dock handlades utan rätt till utdelning på 4:25 kronor. Korrigerat för utdelningen var Electrolux i stället marginellt uppåt.
Mätteknikbolaget Hexagon fortsatte nedåt för åttonde handelsdagen i rad, och inräknat torsdagens nedgång med 1,0 procent har aktien sedan den sista september tappat nära 9 procent.
Gruv- och infrastrukturutrustningsbolaget Epiroc tappade 1,4 procent. Pareto Securities räknar med att bolaget kommer att drabbas av sjunkande orderingång på utrustning, men samtidigt ha fortsatt tillväxt i eftermarknadsförsäljningen. Paretos rekommendation har sänkts till sälj.
RNB, Retail and Brands, rapport för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret var i linje med den vinstvarning som skickades ut den 30 september. Trots förvarningen tappade RNB 1,4 procent och aktien har nu fallit hela 65 procent sedan vinstvarningen för tio dagar sedan.
Oncopeptides föll 6,4 procent till 109:50 kronor. Industrifonden, som är storägare i Oncopeptides, har sålt motsvarande 5,4 procent av aktierna till institutionella investerare. Enligt Infronts avslutstatistik gjordes affären till 107:50 kronor.
Atrium Ljungberg backade 1 procent sedan Carnegie sänkt sin rekommendation för aktien till behåll från köp.
Fingerprint Cards, som ofta erfar stora kursrörelser utan att några särskilda nyheter framkommit, tappade 3,1 procent under sedvanligt livlig handel.
Sinch, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, har köpt brasilianska TWW för cirka 439 miljoner kronor. TWW är den tredje största leverantören av företags-SMS i Brasilien med en försäljning på motsvarande 326 miljoner kronor och ett ebitda-resultat på 43 miljoner kronor under 2018. Sinch steg 2,2 procent.
Även Zetadisplays aktie fick stöd av en företagsaffär. Bolaget har köpt Gauddi, den näst största leverantören av så kallade digitala signature-lösningar i Benelux-regionen. Priset var 52,7 miljoner kronor plus en prestationsbaserad betalning på upp till 18,4 miljoner kronor. Zetadisplay belönades med en uppgång på 3,5 procent.
En av dagens procentuellt största rusningar svarade Bambuser för genom en uppgång på hela 47 procent. Livevideoföretaget har inlett ett samarbete med kosmetiksmärket Caia Cosmetics, som ska implementera “Live Video Shopping” på sin plattform. Caia Cosmetics har medgrundats av influencern Bianca Ingrosso.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.