Spricka i fordonsvärldens superfusion

Den svaga fordonsmarknaden i USA har tvingat Chrysler till kraftfulla åtgärder för att komma till rätta med lönsamheten i bolaget. Den negativa utvecklingen för bolaget ryktas nu ha lett till att ledningen för Daimlerchrysler överväger att helt sälja av Chrysler.

”Marknaderna krymper, konkurrensen är brutal och de nordamerikanska tillverkarna pressas av importörer. Med denna situation framför oss inledde vi vår plan för att vända utvecklingen, och planen måste innehålla en minskning av arbetskraften”, så sade Dieter Zetsche, VD för Daimlerchryslers enhet Chrysler i samband med att han presenterade bolagets åtgärdsprogram förra måndagen.

Sammanlagt är det 26.000 personer som sägs upp i Chrysler, sex produktionsställen ska också försvinna före utgången av 2002. Kostnaderna för åtgärderna beräknas ligga mellan 2 och 3 miljarder dollar.

Inledningen av det nya året har varit lika bedrövlig för Chrysler som avslutningen av det förra. Försäljningen i januari föll knappt 13 procent jämfört med samma period förra året och värst drabbade är de annars så populära minibussarna och stadsjeeparna. Problemet är också att alltför stora lager har byggts upp hos återförsäljarna vilket drabbar lönsamheten när bilarna tvingas reas ut.

Chrysler har tidigare aviserat att man tänker skära ned kostnaderna för inköp med 5 procent från samtliga leverantörer. I Sverige har bland annat Autoliv och SKF meddelat att man vänligt men bestämt avstått från att underteckna de nya kontrakten med Chrysler. Bolaget har mött liknande motstånd på andra håll och har nu också backat från sin målsättning.

Förlusterna inom Chrysler och på andra håll inom Daimlerchrysler koncernen har lett till en oro för hur länge kassan egentligen räcker. Bara Chrysler brände till exempel igenom 5,6 miljarder dollar under det fjärde kvartalet i fjol. Daimlerchrysler uppges därför ha gått igenom en lista över vilka tillgångar som kan säljas av om marknadsförutsättningarna förvärras ytterligare.

Spekulationerna har tagit fart om att hela Chrysler kan finnas med på den listan. Samarbetet mellan gamla Daimler-Benz och Chrysler har inte varit helt smärtfritt sedan fusionen 1998. För några veckor sedan fick sig den amerikanska självkänslan en törn när Daimlerchryslers ordförande, Jurgen Schrempp, i en intervju med Financial Times erkände att fusionen aldrig varit avsedd att ske mellan två jämbördiga parter. Planen var hela tiden att Chrysler skulle bli ytterligare en division inom koncernen, enligt Schrempp.

Problemen inom Daimlerchrysler har också satt sina spår i aktiekursen. Kort efter fusionen 1998 handlades aktien till 108 dollar men har sedan dess fallit till att idag noteras till cirka 46 dollar. Enligt den tyska tidningen Welt am Sonntag har nu de båda storägarna Deutsche Bank och JP Morgan utvecklat en trepunktsplan för att få upp aktiekursen igen.

Om denna plan inte lyckas kommer en försäljning av Chrysler att övervägas uppger tidningen. Wall Street Journal har dock talat med personer som uppges vara bekanta med situationen inom bolaget och enligt dessa källor är en försäljning av Chrysler eller någon av bolagets varumärken inte aktuell.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.