Spiltans ”stabila” aktiefond investerar i krisbolagens obligationer

Spiltans populära Sverigefond "Aktiefond Stabil" har lockat tiotusentals sparare med löften om defensiv förvaltning. Men aktiefonden har också investerat i obligationer hos krisande fastighetsbolag och kreditinstitut, kan Affärsvärlden berätta. "Risken blir väldigt liten på det stora hela", säger förvaltaren Erik Brändström till Affärsvärlden.
Spiltans ”stabila” aktiefond investerar i krisbolagens obligationer - Namnlös design (69)
Erik Brändström är förvaltare på Spiltan Fonder, som till 80% ägs av Per H Börjessons investmentbolag Spiltan Invest. Foto: TT och Spiltan

Spiltan Aktiefond Stabil är en av de mest populära Sverigefonderna. Den aktivt förvaltade fonden marknadsförs som ett defensivt alternativ för sparare som söker lägre risk, något som bara på Avanza och Nordnet lockat över 36 000 sparare sammanlagt.

Trots sitt namn investerar aktiefonden inte bara i aktier. Omkring 7% av fondförmögenheten på 11,7 miljarder kronor är placerad i företagsobligationer. Investeringar som enligt Spiltans Fonders hemsida syftar till “att hålla emot när börsen faller”.

Förvaltaren Erik Brändström berättar att de sedan uppstarten 2002 haft en strategi att placera omkring 85% i aktier, varav 50% i kvalitetsbolag och 35% i investmentbolag. Resterande 15% kan investeras i “direktavkastande tillgångar” – som obligationer.

“Vi har valt den här fördelningen för att det fungerar”, säger han till Affärsvärlden.

Placerar i krisbolag

Flera av fondens ränteinvesteringar har dock gjorts i krisande fastighets- och kreditbolag.

I portföljen finns obligationer från SBB och Intrum, HeimstadenStorskogen och Marginalen Bank.

Enligt Holdings, som utgår från nominella värden, är SBB och Intrum de största investeringarna efter Klarna. Vad Spiltan Fonder betalade framgår inte, men bolaget uppger att det idag är Verisure och Hoist som är de största investeringarna efter Klarna. SBB och Intrum hör till topp tio.

SBB har skjutit upp räntebetalningar på sina hybridobligationer. Nischbanken Marginalen avstod i höstas från att köpa tillbaka en högriskobligation vid angivet datum, något som fick flera bedömare på kreditmarknaden att höja “röd flagg”. I banken har Spiltans fond en obligation som förfaller först i slutet av 2028, med rörlig ränta.

Är det rätt att marknadsföra detta som defensiva investeringar?

“Jag tycker det är helt rätt att marknadsföra den som en defensiv aktiefond för att det här benet är till för att balansera risken på aktiemarknaden”, säger Erik Brändström.

“Vi tar lite mer risk, men den är begränsad till omkring 6–7% av portföljen fördelat på 30 papper. Så risken blir väldigt liten på det stora hela”, fortsätter han.

SBB har utvecklats sämst

Investeringarna i SBB, Intrum, Heimstaden och Marginalen har krympt till 0,5% av portföljen. Enligt Erik Brändström är SBB:s obligationer de som har haft den sämsta utveckling av ränteplaceringarna.

“Man kan alltid ångra investeringar efterhand. Det är nog den enklaste sporten man kan hålla på med”, säger han och lägger till:

“För att få avkastning behöver du ta lite risk och då valde vi att diversifiera väldigt hårt i de här värdepapperna.”

Illa valda obligationer har dock inte haft någon större effekt på fondens avkastning, menar Erik Brändström.

“Strukturellt tycker jag det har fungerat jättebra över tid. Tittar du på de senaste två åren har fonden underpresterat mot index, men det har absolut inte med räntedelen att göra.”

Han lyfter också fram nämnda Storskogen som en investering som hittills varit lyckad.

“Marknaden tycker att allt Storskogen gör är dåligt, men i kreditperspektiv tycker man inte att det är ett stort problem. Det är en bra kredit och vi är plus 4% på pappret just nu”, säger Erik Brändström.

“Dålig investering”

Aktiefond Stabil har också haft i en obligation från det krisande fastighetsbolaget Fastator i portföljen. I mars ställde bolaget ställde in räntebetalningarna.

Enligt Erik Brändström lyckades fonden sälja sitt innehav ungefär en vecka innan Fastator lämnade sitt beska besked till marknaden. Priset landade på 10 Mkr, vilket kan jämföras med det nominella värdet på 30 Mkr.

“Vi sålde för att bolaget absolut inte utvecklades som vi ville. Och i efterhand kan vi konstatera att det var en dålig investering”, säger han.

Inte första fonden

Flera av Aktiefond Stabils placeringar i obligationer känns igen från Spiltan Högräntefond, som har placerat miljardbelopp i krisbolagen, något som uppmärksammades av Dagens industri i höstas.

Det är ingen slump utan Spiltan Fonder uppger att de samordnar sina obligationsköp, även om varje förvaltare fattar sina egna investeringsbeslut.

“Det finns många åsikter på marknaden kring våra ränteplaceringar, som du och andra kan läsa. Vi försöker ha en stordrift i dem”, säger Erik Brändström.

På senare tid har Erik Brändström valt att minska ner på antalet obligationer till förmån för defensiva aktieinvesteringar, bland annat i försäkringsbolaget Sampo. Samtidigt väljer han att leta efter mindre riskfyllda obligationsinvesteringar, uppger han för Afv.

Vilka obligationer som Spiltan Aktiefond Stabil investerar i framgår dock inte på fondbolagets hemsida. I förvaltarens månadsbrev nämns endast de tio största aktieinnehaven.

“Jag tycker vi är väldigt tydliga med vad vi gör, men vi väljer att berätta vad som är viktigt för fonden, och det är procentenheter, inte tiondelar.”

Affärsvärlden har använt Holdings för att få fram information om obligationsplaceringarna. I Spiltan Aktiefond Stabil uppgår investeringarna till knappt 900 Mkr i nominellt värde. Det motsvarar drygt 7% av portföljen och ungefär lika mycket som fondens största innehav, Investor.

Spiltan Aktiefonds Stabils obligationer

# Bolag Skuld (Mkr) Obligationer
1 Klarna Holding 70 1
2 Samhällsbyggnadsbolaget i Norden 65 2
3 Intrum 60 1
4 Hoist Finance 60 1
5 Verisure Group Topholding 60 1
6 Vestum 50 1
7 Heimstaden 50 1
8 Storskogen Group 50 1
9 Svea Bank 50 2
10 NOBA Holding 50 2
11 Catella 40 1
12 Marginalen Bank 40 2
13 Corem Property Group 30 1
14 Avida Finans 30 1
15 Cabonline Group Holding 25 1
16 NP3 Fastigheter 20 1
17 K2A Knaust & Andersson Fastigheter 20 1
18 Resurs Holding 20 1
19 Nyfosa 20 1
20 MIDAQ 20 1
21 Sdiptech 15 1
22 Idun Industrier 13 2

Källa: Holdings. Alla belopp är i nominella värden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Carnegie Fonder
Annons från AMF
Annons från AMF