Intrum
Spiltans räntefonder tar Intrum-smäll
Det går uselt för kredithanteringsbolaget Intrum, och krisen får spridning även in i plånböckerna hos investerare som annars är betydligt mer försiktiga.
Marknadens misstro gör att även Intrums företagsobligationer dumpas och handlas i flera fall så lågt som drygt 50 punkter, under utgångsläget 100. De lägsta priserna gäller obligationer som löper ut 2026 och senare, men en källa uppger till Afv att det finns ett stort säljtryck även på de kortare löptiderna, och att det därför inte är “orimligt att de ska ner dit också”. Det innebär att marknaden har stora tvivel om värdet på Intrums framtida betalningsförmåga – även på kort sikt.
En aktör som sitter med stor exponering mot prisbilden är Spiltan Fonder, vars två räntefonder har avsevärda obligationsinnehav i Intrum, motsvarande 5,2% av kapitalet i Högräntefonden och 4,8% i Räntefond Sverige. Det gör dem till den sjunde respektive åttonde största posten i fonderna. Efter misslyckade investeringar i SBB och Heimstaden, har man nu alltså ytterligare en obligation i distress på halsen i vad som ska vara två fonder med uttalad lågriskprofil: 2 av 7 på standardskalan.
Lars Lönnqvist har förvaltat Spiltans högräntefond i tio år. Afv har sökt honom och han ger en skriftlig kommentar:
“Innehavet i Intrum utgör knappt 5% i respektive av våra två räntefonder. Bolaget har en för hög skuldsättning i relation till dagens intjäningsförmåga. Operationellt går det bra och vi bedömer att vidtagna åtgärder (förändrad affärsmodell, avyttringar, kostnadsbesparingar) kommer få effekt på sikt.”
Han fortsätter:
“Kortsiktigt är utmaningen att få till en förlängning av bolagets revolving credit facility, som förfaller i början av 2026, samt hantera kommande årets obligationsförfall.”
Högräntefonden startades för nästan exakt 10 år sedan och har över decenniet stigit totalt 20,6% och de senaste fem åren 6,4%. Det kan jämföras med den bästa obligationsfonden över en femårsperiod, Alfred Berg Nordic HY, som steg 39%, och index som gick upp 7,7%. Räntefond Sverige, som startades 2007, gick det bättre för de senaste åren: den steg under samma period 13,3% jämfört med index 3,8%.
“Skuldöversyn” ett rött skynke för marknaden
Den sämre avkastningen i Spiltans högräntefond förklaras just nu av att den till nästan hälften består av 50% investeringar i high yield, det vill säga obligationer under investment grade, med ett kreditbetyg på BB+ eller lägre. Hög risk kan givetvis ge högre avkastning, men uppenbarligen har Spiltan handplockat flera ruttna äpplen. Räntefond Sverige består bara av runt 25% högriskobligationer.
Fallet ner till akutnivå i Intrums obligationer kom efter att bolaget annonserade en skuldöversyn som marknaden tolkade som eventuell skuldrekonstruktion under torsdagen. Obligationspriset gick ner 15-20p direkt på nyheten men har kommit upp litet och är nu ner 5-10p.
Intrums meddelade bestod i att man anlitat två rådgivarfirmor för att göra en “holistisk översyn” av hur man kan förbättra skuldstrukturen. Varken VD Andrés Rubio eller tillförordnad CFO Emil Folkesson har uppgivit en tidslinje eller vilka åtgärder som kan komma att vidtas, men analytikerkåren väntar sig att en plan presenteras före nästa obligationsförfall, vilket sker i juli 2024. En källa uppger till Afv att Intrum är i ”skuldmarknadernas händer” och att om en omstrukturering krävs kan man inte utesluta att det ”egna kapitalet tar en törn, eller i värsta fall ryker helt”.
En sådan överenskommelse skulle innebära ett rejält avbräck för Per H Börjesson-ägda Spiltans räntefond, vars investerare inte vill se ett till år som 2022, då högriskfonden gav en negativ avkastning på -7,1%
Nyheterna om Intrum igår och idag har redan raderat ut hela Spiltan Räntefond Sveriges positiva utveckling för året.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.