Spiltan och Per H Börjesson lägger locket på om Intrum-smällen

Spiltans två räntefonder, riktad till försiktiga investerare, har visat sig bestå upp till hälften av högriskobligationer. Det dramatiska prisfallet i krisande Intrum har därmed drabbat avkastningen i fonderna hårt. Men grundare Per H Börjesson lägger locket på om fondspararnas förluster.
Per H Börjesson
Per H Börjesson, grundare, VD samt huvudägare i Spiltan. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / TT

Priset på kredithanteraren Intrums obligationer har rasat i kölvattnet av bolagets kris. Fallet slår direkt mot Spiltan Fonder, vars två räntefonder har avsevärda obligationsinnehav i Intrum, motsvarande 5,2% av kapitalet i Högräntefonden och 4,8% i Räntefond Sverige.

Efter tidigare misslyckade investeringar i SBB och Heimstaden, har fondens förvaltare Lars Lönnqvist alltså ytterligare en obligation i distress på halsen. Detta i vad som ska vara fonder med uttalad lågriskprofil: de har båda 2 av 7 på den europeiska standardskalan.

Spiltan grundare Per H Börjesson har under många år lutat bolagets trovärdighet mot att han intar spararnas perspektiv, en image han också odlat genom att skriva bokserien Så här blir du miljonär. Ett av sparguruns motton är att man bara ska investera i det man förstår sig på.

Huvudägaren “inte inblandad”

När Afv söker honom efter Intrum-raset vill han dock inte svara på frågan om han tror hans egna kunder förstått vilka risker räntefondernas exponering mot high yield-obligationer innebär. I Högräntefonden är andelen “junk bonds” så stor som 50%, och i Sverigefonden runt 25%. I Norge skulle den typen av portföljprofiler krävt en tydligare signal om risknivå genom fondnamnet, vilket Di poängterat i en artikel.

Börjesson, som normalt är är en pratglad person, svarar per mail:

“Då ofta Spiltan Fonder och Spiltan Invest sammanblandas är det Spiltan Fonder som får svara på förvaltningsfrågor om fonderna då Spiltan Invest inte är inblandad.”

Börjesson återkommer senare och påpekar att Spiltan Fonder står under Finansinspektionens regelverk och att det inte får finns någon sammanblandning av affärerna eftersom Spiltan Invest har en aktiv aktieportfölj.

“Inte inblandad” är ändå en sanning med modifikation eftersom Spiltan Invest äger 80% av fondbolaget.

När Afv påpekar detta, svarar inte Börjesson. Istället återkommer Johan Polixa, marknadsansvarig på Spiltan Fonder, med ett resonemang om risk-klassificeringen i fonderna, att den bestäms utifrån en EU-standard utom fondbolagets påverkan.

Lars Lönnquist är ansvarig förvaltare på Spiltan Högräntefond och Räntefond Sverige. Foto: Pressbild.Lars Lönnquist är ansvarig förvaltare på Spiltan Högräntefond och Räntefond Sverige. Foto: Pressbild.

Lars Lönnqvist, som förvaltar båda räntefonderna sedan många år, har inte heller velat svara på frågor angående Intrum. I en skriftlig kommentar har han sagt att de bedömer att Intrums vidtagna åtgärder kommer få positiva effekter på sikt.

Raset i Intrum har raderat ut hela Spiltan Räntefond Sveriges positiva utveckling för året.

Läs mer: Spiltans räntefonder tar Intrum-smäll (affarsvarlden.se)

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF