Platinum
”Speglar ljuset mer än något annat”
Susann Silfverstolpe, senior advisor på Bukowskis, öppnar skåpet och tar fram en rokoko-kaffekanna i silver. Hon vänder upp och ner på det iögonfallande och blänkande föremålet, producerat på 1700-talet.
– Vackrare än så här kan det inte bli. Det är ändå hemskt. I dag kostar den 125 000 kronor. För trettio år sedan hade den kostat mer än 300 000 kronor, säger hon.
Om vi får tro Susann Silfverstolpe råder det alltså fyndläge för den som vill förgylla sitt hem med antika bruksföremål i silver från 1700- och 1800-talen. Det kan handla om allt ifrån bestick och uppläggningsfat till ljusstakar och bägare. Sedan hon började på Bukowskis i mitten på 1970-talet har priset på antikt silver sjunkit stadigt, för att de senaste tio-femton åren ligga fast på en låg nivå.
– Silver har aldrig varit så billigt som nu och är inte alls efterfrågat på auktionerna. Jag tror att silver förknippas med besvär. Många tror att man måste putsa ständigt. Det stämmer inte. Ju mer du använder silver, desto mindre behöver det putsas, säger hon och tillägger:
– För mig är fascinationen med silver att metallen speglar ljuset mer än något annat. Det gör att ett middagsbord med silver ser långt mer festligt ut än ett bord utan silver.
Susann Silfverstolpe menar att det är mer prisvärt att köpa antikt silver på auktion än att gå till en butik och köpa modernt masstillverkat. Hon ger några exempel: En såsskål från 1800-talet kostar ungefär 5 000 kronor, en nygjord maskintillverkad troligen det dubbla. En soppsked från 1700-talet av Pehr Zethelius kostar cirka 300 kronor, en nygjord det dubbla.
– Man ska inte bli avskräckt av de generellt sett låga priserna. Det finns ett andrahandsvärde i antikt silver, jämfört med fabrikstillverkat.
Att köpa silver på auktion innebär dock inte nödvändigtvis att du får tillbaka pengarna. Mode och livsstil påverkar efterfrågan.
– Något som har sjunkit i pris rejält är kaffe- och tekannor i silver. Vi dricker kaffe på ett helt annat sätt i dag, det är mindre högtidligt. De fina kafferepens tid är förbi och värdinnan går inte längre omkring och serverar ur sin magnifika kaffekanna.
Men det finns förstås antikt silver av högre prisklass: ta till exempel ett par gustavianska ljusstakar i kolonnform som går loss för cirka 100 000 kronor.
– Bruksföremål i silver ska köpas för att användas, de ska inte stå i ett vitrinskåp.
Hur ska man göra för att sätta prägel på sitt hem med silver? Enligt Susann Silfverstolpe krävs det inte många silverföremål för att göra ett avtryck.
Det kan påverka känslan i hemmet om du har en silverbägare med blommor i, även om bägaren ursprungligen har använts för att dricka öl ur. Andra enkla silverföremål som kan ha stor effekt på hemmets atmosfär är silverbrickor, karotter och uppläggningsfat, berättar hon.
– På ett middagsbord är ljusstakar i silver en nödvändighet. Du kan ha de andra sakerna i andra material, men ljusstaken i silver går inte att ersätta. Den gör på något sätt middagsbordet. Många lägger ju stora pengar på catering och dekoration vid olika fester, och då tycker jag att man kan satsa på att ha äkta silver, i alla fall till kaffet.
Hur tror du att antika silverföremål kan stå sig längre fram?
– Så länge människor tycker om att umgås runt en måltid, bjuda gäster till sitt hem och att skapa stämning i vintermörkret tror jag att silver kommer att ha sin plats. Materialvärdet är bestående och kommer alltid att associeras med tradition och elegans.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.