Spartips som står sig

Grundläggande spartips tål att upprepas. Här summerar Affärsvärlden ett femtontal handfasta spartips som vi skrivit om under 1999 och som står sig in i det nya millenniet.

Totalt har Affärsvärlden levererat hundratals tips och rekommendationer bara i år, men de flesta handlar om enskilda aktier och är därför färskvara. De blir snabbt inaktuella när aktiekurser och förutsättningar ändras. Andra tips är grundläggande och står sig in i det nya millenniet.

Privat pensionssparandeblir allt vanligare. Banker och försäkringsbolag satsar hårt på försäljningen, vilket inte är så konstigt då en fångad kund förblir kund länge. Därför kallas det ibland också för bundet pensionssparande. Men sanningen är att det för många faktiskt är onödigt att pensionsspara privat, eftersom tjänstepensionen ofta är dubbelt så hög som rådgivarna påstår. Dessutom har de flesta sannolikt mer närliggande sparmål, exempelvis en villa, som de även kommer att ha glädje av vid pensioneringen. Därför är det ofta onödigt att låsa upp pengarna till 55-årsdagen. En livsbudget (se “Dags för en livsbudget”) är ett par sätt att få ett helhetsgrepp på ekonomin.

Ett privat pensionssparande förutsätter att man har lön så att man kan utnyttja avdragsrätten. Avdragsrätten ger emellertid bara en skattefördel om marginalskatten är lägre när pengarna betalas ut än idag. Schablonbeskattningen är förvisso ganska låg, men politikerna har försämrat villkoren tidigare.

Det finns tre typer av privat pensionssparande: IPS, fondförsäkringar och traditionell pensionsförsäkring. Affärsvärldens uppfattning är attIPSär bäst för unga sparare. Särskilt de som tjänar mycket pengar under en kort tid av livet (exempelvis idrottsstjärnor) bör utnyttja avdragsrätten.Traditionell pensionsförsäkringhos något av de stora livbolagen är bäst för dem som är lite äldre, eftersom risknivån är balanserad. Just nu har AMF Pension högst avkastning och lägst kostnader.Fondförsäkringarär alltför dyra.

Gör inte ettförtida uttagav ATP och folkpensionen utan att tänka igenom beslutet mycket noga. I synnerhet om du funderar på att sätta pengarna i en kapitalförsäkring och fortsätta arbeta, vilket rådgivarna brukar föreslå. Maximalt förtida uttag gör att summan av pensionsutbetalningarna blir mindre om du blir äldre än 77 år. Blir marginalskatten lägre den dagen du går i pension ska du definitivt vänta med att ta ut pengarna.

Att placera pengarna i enkapitalförsäkringkräver ett risktagande som inte passar den som bara har ett par år kvar till pensionering. Kapitalförsäkringar är nämligen så dyra att den som knyter räntefonder till sin försäkring riskerar att göra en förlustaffär. Dyr för kunden betyder lönsam för banken, som givetvis är ivrig att sälja.

Kapitalförsäkringar brukar säljas med två argument, dels att en schablonavkastning beskattas oavsett den faktiska avkastningen. Dels att man skattefritt kan skänka bort en summa motsvarande sex basbelopp (218.400 kronor i år) var tionde år. Risken är emellertid stor att politikerna snart ändrar skattereglerna. Det har hänt tidigare.

Testamenteeller arvsavstående är ett annat sätt att överföra pengar till någon man bryr sig om. Genom att låta fler ärva, exempelvis barn och barnbarn förutom make/ maka, ökar man antalet arvsskattefria grundavdrag och minskar därmed den totala arvsskatten i släkten. Det är även tillåtet att skänka 10.000 kronor per år utan gåvoskatt.

“Glöm bort aktieobligationer” skrev Affärsvärlden i våras om en annan produkt som bankerna gärna säljer. Villkoren har blivit så dåliga att aktieobligationerna (ett paket av en obligation och en option) nästan alltid ger sämre avkastning än kombinationen av privatobligationer och aktiefonder. Konstruktionen gör det samtidigt omöjligt att ta reda på den faktiska kostnaden för produkten.

Att Affärsvärlden är kritisk till vissa sparprodukter är inte det samma som att vi inte tycker att man behöver spara. Tvärtom. Man måste alltid se till att man har en buffert för oförutsedda händelser.Privatobligationerär ett lågriskalternativ, som har blivit intressantare igen sedan realräntorna stigit. Avkastningen är dubbelt så hög som på ett sparkonto och risken en bråkdel av börsens.

En typ av sparande som sällan nämns äramorteringar. Avkastningen är då den ränta man slipper att betala. Lika viktigt är att man sänker risktagandet, eftersom lån (oavsett ändamålet) och ett aktiesparande är spekulation.

Affärsvärlden har med jämna mellanrum argumenterat förrörliga bolån, eftersom rörliga lån under de flesta perioder visat sig vara billigare än fasta lån. Priset för att skydda sig mot att räntan stiger över en viss nivå under de närmaste fem åren är drygt två procentenheter (dvs skillnaden mellan rörlig och fast ränta i fem år). Rörlig ränta gör också att man lätt kan byta bolåneinstitut om villkoren försämras. Skillnaden mellan bästa och sämsta rörliga ränta skiljer sig nu 4.000 kronor per år för den som lånar en miljon kronor.

Villaprisernahar stigit kraftigt under de tre senaste åren, vilket har gjort att det blivit billigare att bygga nytt än att köpa en begagnad villa i många storstadskommuner. Det är ett varningstecken för att villapriserna kan komma att falla framöver eller åtminstone bromsas när allt fler bostadsköpare bygger nytt istället för att köpa begagnat. Den som letar begagnat kan med fördel använda någon av bostadssajterna www.bovision.se och www.hemnet.se.

Om man kan avvara pengarna i minst fem år är aktiemarknaden ett alternativ. När det gällersvenska aktierfinns det mycket som talar för att köpa egna aktier. Internetmäklarnas intåg har förändrat prisbilden drastiskt under de senaste åren. Lägst procentuellt courtage erbjuder Hq.se med 0,1 procent (minimi 90 kronor). Lägst minimicourtage erbjuder Aktiespar Online med 49 kronor (annars 0,12 procent).

Den som tycker att det är svårt, jobbigt och riskabelt att välja enskilda aktier kan bygga enegen lågprisfond(se “Gör en egen lågprisfond”). Genom att fördela pengarna efter de största bolagens vikter i Affärsvärldens Generalindex får man en alldeles egen indexfond. Med Stadshypotek som mäklare blir kostnaden mycket låg. Detta eftersom Stadshypotek tar betalt per affärstillfälle och inte per aktieslag, 0,2 procent minimi 100 kronor. Alla notorna räknas ihop. Därtill kommer en depåkostnad på 260 kronor per år.

Vid en investering på 87.0000 kronor blir fonden redan år två till och med billigare en Aktiespararnas Topp Sverige, som är den billigaste svenska indexfonden med en förvaltningsavgift på 0,3 procent, eftersom utdelningarna kan återinvesteras i aktier kostnadsfritt.

Däremot lönar det sig sällan att betala dyra förvaltningsavgifter för aktivt förvaltade fonder, då en mycket liten andel av dessa klarar att slå index över längre perioder.

För att sprida riskerna utomlands är aktiefonder däremot bästa alternativet. Åtminstone om man har små medel att röra sig med. 1999 blev året då billiga indexfonder slog igenom på allvar. Ett brett utbud avindexfondersom placerar utomlands, bland annat i USA och Asien, har tillkommit. Salusansvar Öhman och SPP har upplägg som Affärsvärlden tror kommer att lyckas bäst.

Två internetmäklare, Aktiedirekt och Teletrade, har emellertid dragit igång lågprisalternativ för handel med amerikanska aktier. Billig är Teletrade med ett fast courtage på 385 kronor på affärer som understiger 400.000 kronor, affärer däröver kostar 0,14 procent. Ännu billigare är Nordnet, som ännu bara har handel via telefon, med ett procentuellt courtage på 0,12 procent minimi 225 kronor. De traditionella depåerna hos banker och fondkommissionärer är fortfarande mycket dyra.

Det krävs dock många och stora affärer för att få till en riskspridning som motsvarar indexfondernas, till samma pris. De utländska indexfonderna har en förvaltningsavgift på mellan 0,5 och 0,9 procent av kapitalet per år. (Aragons indexfonder som placerar i Baltikum, Kina respektive Ryssland har dock en årsavgift på 2 procent.) De billigaste indexfonderna kostar alltså en tredjedel av vad storbankernas aktivt förvaltade fonderkostar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.