Sparrobotarnas avkastning under index

Hundratusentals sparare har stoppat sina pengar i "sparrobotar". De är billiga och enkla - men ger de någon vettig avkastning? I jämförelse med flera stora indexfonder presterar de märkbart sämre. "Olika index har olika avkastning", säger Bo Becker, styrelseledamot i Lysa.
Sparrobotarnas avkastning under index - Robot

Sparrobotarna skulle hjälpa svenska sparare till billigare och bättre investeringar. Totalt har fler än 200 000 personer satt in pengar i de två största bolagen Opti och Lysas fonder. Lysa har idag ett förvaltat kapital på runt 30 miljarder kronor i sin automatiserade sparplattform medan Opti stoltserar med “ett antal miljarder”.

Men vid en jämförelse skiner inte robotbolagen. Kunder i robotarna väljer själva sin exponeringsgrad mot aktier respektive räntor. För Lysas 100% aktie-sparande kunder blev avkastningen 16,8% under 2023, och för Optis motsvarighet var siffran 17,1%.

Jämförelsevis bjöd Länsförsäkringars globalfond på +22,2% under 2023.

På liknande sätt ser det ut med de otaliga globala index som finns att välja på. Det kanske bredaste, MSCI All Country World Index, inkluderar 23 industriländer och 24 emerging markets, med 2900 globala bolag. Det steg med 22% ifjol och drygt 96% över 5 år – en betydligt bättre avkastning än Opti och Lysa genererade samma perioder.

Bo Becker, som sitter i Lysas styrelse, säger att en sparrobot i motsats till en fondförvaltare, inte har någon ambition att slå index. Det värde man skapar ligger i hög diversifiering för att hålla ner risken, till en låg kostnad.

Han säger att om man ska jämföra indexbaserad förvaltning är det viktigt att veta hur brett man investerar eftersom olika index har olika avkastning – OMXS30 slår S&P500 vissa år, men går sämre andra perioder.

“Har man 30 svenska aktier eller 4000 från världen över? Länsförsäkringars fond har ett hållbarhetsfilter och är därmed USA-tung. Eftersom USA gått bra de senaste åren så var det en bra period för alla USA-tunga fonder. Av Lysas fonder är Länsförsäkringars fond mest lik Hållbar och den har snarlik avkastning, på 21,6% under 2023”, säger han.

Länsförsäkringar Global Index har 70 % av värdet på innehaven i den amerikanska marknaden och investerar inte i tillväxtmarknader.

Bo Becker
Bo Becker, styrelseledamot i Lysa. Foto: Juliana Wiklund

Jonas Hombert, medgrundare och VD för Opti, säger till Afv att målet är att ge avkastning som index minus avgifter, och att avkastningen 2023 blev bra tack vare att bolaget inte har någon övervikt mot svenska aktier. Däremot har man råvaror i portföljen.

Det som gör störst skillnad i avkastning är kundernas val av risknivå, enligt Hombert.

“Vi erbjuder nio risknivåer, som definieras av vilken viktning man väljer mellan aktier och räntepapper i sin portfölj. En portfölj med lägre risk förväntas ju slå en med hög under perioder där ekonomin är mer skakig”, säger han.

Darwin och kapitalet

Den marknadslucka som robot-entreprenörerna såg när de startade under 2010-talet var att erbjuda sparande till en lägre kostnad än de traditionella bankernas, vars fonder har en snittkostnad i Sverige på runt 1,2–1,3% av sparkapitalet (i Europa 1,7%), enligt ESMA.

Opti och Lysas avgifter ligger i ett spann mellan 0,2-0,7%, och man konkurrerar även med nätbanker som Avanza, där den robotstyrda Auto, där man inte kan välja en individuell risknivå, kostar 0,4%.

Under lågränteåren etablerades bredvid Opti och Lysa även Fundler och mer nischade aktörer som BetterWealth, Nordnets Robosave, och Sigmastocks. För knappt ett år sedan, när Afv gjorde en genomgång av robotmarknaden, höjdes redan varningsflaggor för överetablering. Branschkännare sa att flera bolag befann sig nära stupet på kapitalklippan.

Nyligen bekräftades detta av att Fundler lämnade in en konkursansökan. Även Better Wealth och Sigmastocks förmodas kämpa med kapitalanskaffning mot bakgrund av lång väg till lönsamhet. Liksom Lysa och Opti har dock Sigmastocks ett antal starka namn i ägarlistan som kan välja att kliva in med finansiering, bland annat StenaAnders Wall och Chalmers.

Opti, där Carnegie äger knappt 17% efter en investering 2022, och Lysa, som backas av bland andra Karl-Johan Persson, Christer Gardell och Nicklas Storåkers, uppger båda att kapitalsituationen i dagsläget är stabil och lönsamhet inom räckhåll.

Jonas Hombert säger att Optis intäkter nästan dubblades under 2023, från knappt 10 miljoner, och att resultatet förbättrades från -47 miljoner kronor 2022 till runt -10 miljoner ifjol.

“Så vi skulle kunna bli lönsamma ganska snart. Samtidigt har vi en kassa på runt 170 miljoner, så vi är i en stark position att fortsätta investera i produkten och växa istället. Att sälja finns inte på kartan”, säger han och fortsätter:

“Vi ökade också det förvaltade kapitalet med 40% under ett år då hushållens ekonomi var utmanad. Det berodde framför allt på att Opti på olika sätt hjälpte människor att fortsätta spara ändå”, säger Hombert.

Bo Becker skildrar en liknande situation hos Lysa:

”Lysa förvaltar nu 30 miljarder, det är ett kvitto på hur många nöjda kunder bolaget har. Balansräkningen överstiger 300 miljoner kronor och Lysa har just fått tillstånd att driva försäkringsbolag, vilket kräver långsiktigt stabila finanser”, säger han.

Det hindrar inte att det spekuleras i att en eller flera av sparrobotbolagen skulle vara till salu. I en intervju med Nordnets VD Lars-Åke Norling fick han frågan om han funderade på förvärv och svarade:

”Vi har en bra underliggande tillväxt och inget behov av att köpa bolag, men det är klart, kommer det upp något bolag till salu så kommer vi att titta på det.”

SÅ HÄR FUNGERAR DET

  • Maximerad exponering: Robotfondbolaget bygger upp en basportfölj med så bred exponering som möjligt mot världens runt 10 000 aktier (via fonder), samt räntebärande papper och ibland även råvaruinstrument. Fokus ligger på indexfonder med låga avgifter.
  • Riskprofil: Kunden ombeds vanligtvis svara på ett antal frågor som genererar en riskprofil. Lägre riskaptit innebär att man i hänvisas till en portfölj med större andel räntebärande papper. Inget individuellt urval sker utöver hur stor andel av ens pengar som läggs i vilken del av den stora underliggande portföljen.
  • Ombalansering: Beroende på det ekonomiska läget balanserar robotfondbolagets mjukvara om den valda proportionen räntepapper-aktier kring målbilden, säg, 20–80%, så att kunden i ett läge då börsen rasar kommer att ha en litet högre del räntepapper för att sänka risken.
  • Minimerade kostnader: Eftersom varje transaktion kostar, optimerar roboten över alla kunder och matchar insättningar och uttag i olika profil-portföljer så att antalet transaktioner minimeras.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Carnegie Fonder