Sparekonomen: Nu vänder spararna blicken mot Japan

Sparare hos Nordnet allokerar om pengar från Kina till Japan. Det berättar Nordnets sparekonom Frida Bratt för Affärsvärlden.
Frida Bratt, Japan, Japanfonder
Mest ägd bland Japanfonderna är Mest ägd är SPP Aktiefond Japan., berättar Frida Bratt. Foto: TT och Nordnet

Japan har rätt så länge varit rätt iskallt hos sparare, menar Nordnets Frida Bratt. Men i och med den osäkra situationen i Kina har allt fler av nätmäklarens kunder vänt sig mot landet. Antalet ägare av Japanfonder hos Nordnet är det högsta på länge, även om det är från rätt låga nivåer. Tokyobörsen är också på den högsta nivån på 30 år.

Fonderna som blivit populärare

Ändring i antalet ägare i några populära Japanfonder – sedan slutet av juni

Swedbank Robur Japanfond: 67 %

Handelsbanken Japan Tema: 37 %

Länsförsäkringar Japan Indexnära: 6 %

JPM Japan Equity: 5 %

Skandia Japan Exponering: 5 %

SPP Aktiefond Japan: 1 %

Nyligen visade siffror från Nordnet att antalet ägare av Kinafonder bland nätmäklarens kunder har minskat med 20% sedan februari. Försäljningarna verkar i stor utsträckning drivas av en osäkerhet kring vilka sektorer som är näst på tur att stå inför regleringar.

“Det tycks onekligen vara ett pyrande nyvaket intresse för Japan. Och det har med Kina att göra. Att Tokyobörsen gått så bra kan nämligen delvis vara ett resultat av att pengar från Kina flödar in i takt med att investerare säljer av Kina på grund av den höga politiska risken”, säger Frida Bratt.

Via de japanska storbolagen kan sparare få hög exponering mot Kina och andra tillväxtländer. Dock slipper man då den politiska risken som en investering i Kina visat sig innebära.

Hon säger dock att det inte bara är Kinaexponering som lockar. Både en förmodad offensiv från den som får efterträda premiärminister Yoshihide Suga och en tröghet i vaccinationsprogrammet, kan tala för att Japan öser på med ännu mer stimulanser.

“Det är ju också något man har gjort historiskt. Japan har ju varit iskallt under lång tid för sparare, men landet har trots allt många kända världsbolag och en stor aktiemarknad. Och tillväxten för de japanska storbolagen kommer också från många andra marknader än från hemmamarknaden”, säger hon och tillägger:

“Det är ju dock väl känt att Japan tampas med stor statsskuld, trög tillväxt och krympande befolkningsantal. Givetvis är det något man också måste ha med sig.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.