Sparekonom: Nibe, Embracer och Fortnox kan vinna på lägre räntor

Nordnets sparekonom Frid Bratt har gjort en genomgång om sektor som kan bli en vinnare på dels lägre räntor, dels starkare krona.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Foto: Nordnet

Ur ett börsperspektiv kan lägre räntor gynna framför allt de sektorer som haft det tufft under ränteuppgången.

Fastighetsbolag

“Fastighetsbolagen är en generellt sett skuldtyngd sektor. Många fastighetsbolag har emitterat preferensaktier, och dessa gynnas också generellt sett av lägre räntor. I dessa är utdelningen ett fast belopp, som blir mer värt när räntan faller. Och förstås minskar också den operativa risken i själva bolaget.”

Skuldtyngda förvärvsbolag

“Vi har också de så kallade förvärvsbolagen, som också har en hög skuldsättning och som nu får det lite lättare.”

Frida Bratt lyfter också fram kategorin tillväxtaktier. “Hit hör aktier där värderingen bygger på antagna framtida vinstökningar. Exempel är Nibe, Embracer, Fortnox med flera. Här påverkar räntenivån vilken diskonteringsränta som används för att beräkna nuvärdet på dessa förmodade vinstökningar.”

Konsumentbolag kan komma igen

“Lägre bolåneräntor ger ökat utrymme i hushållens plånböcker. Det skulle kunna gynna detaljhandeln, och de så pressade konsumentbolagen.” Exempel på konsumentbolag är Boozt, Lyko med flera.

Hon tar också upp att stora industribolag, skogs- och gruvbolag har inte sällan en hel del skulder, och skulle också kunna gynnas av det lägre ränteläget.

Kronförstärkning

“Hand i hand med lägre räntor går också vanligtvis en svagare valuta. Den svaga kronan är vida omdiskuterad, och den har onekligen boostat börsens exportjättar. Men den svenska kronan stärktes faktiskt på Riksbankens besked om en sänkning med 25 punkter i augusti. Kanske hade marknaden trots allt prisat in en del av risken för en sänkning med 50 punkter, eller så tror många att räntesänkningarna kommer vända lågkonjunkturen och att valutan därför bör stärkas. Det kan också vara det faktum att även den amerikanska centralbanken står inför räntesänkningar, vilket skulle kunna betyda en svagare dollar”, skriver Frida.

En starkare krona gynnar bolag med stora inköp i dollar, så som exempelvis H&M eller Electrolux. Skulle kronan vända nedåt och försvagas ytterligare är det bättre för exportjättar som Volvo, Boliden med flera.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.