Oljepriset
Spararna tror på fortsatt oljerally

Efter förra veckans drönarattacker rusade oljepriset, och betydligt fler än vanligt har handlat i instrument som är exponerade mot olja.
Enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt har 71 procent av de sparare som handlat certifikat med olja som underliggande tillgång hos Nordnet köpt Bull, vilket betyder att de tror på en uppgång i oljepriset. Samtidigt har 37 procent köpt Bear, vilket innebär att de tror på en nedgång.
Samtidigt ökade handeln i Lundin Petroleum under måndagen med hela 664 procent, jämfört med snittet en vanlig månad. I Africa Oil ökade handeln med 420 procent
Saudiarabien har meddelat att det kan ta flera veckor innan de oljefält som drabbades av drönarattacken kan nå full produktion igen, vilket kan ge fortsatt ökade oljepriset. Dessutom kan en ytterligare eskalering mellan USA och Iran driva upp priserna ytterligare.
Samtidigt arbetar ju Saudiarabien för att återställa oljefälten och USA:s president Donald Trump har gett tillåtelse att vid behov använda amerikanska oljereserver för att säkerställa utbudet, vilket talar mot ett stigande oljepris.
För den som vill exponera sig mot olja har Frida Bratt några råd att ge.
“Via ETF:er och certifikat kan man som sparare få en direktexponering mot oljeprisets rörelser. Men det är viktigt att ha i åtanke att det handlar om komplicerade produkter som är riskfyllda. Det här är överkurs i sparande, och passar bäst för den som är påläst och väl införstådd med riskerna. Håll också koll på spreaden, skillnaden mellan köp- och säljkurs som respektive certifikat har, och som innebär en kostnad för spararen. Olika produkter kan ha olika spreadar beroende på hävstång och underliggande tillgång. Håll koll på spreaden i både procent och i kronor och ören”, skriver hon.
Samtidigt pekar hon på att oljebolag kommer med operativa risker, risken att bolaget borrar torrt och dessutom en allmän börsrisk.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.