Privatekonomi
Spararna överger Sverigefonder
Avanzas sparare gjorde i oktober 41% fler fondaffärer per dag än samma månad i fjol. Den stora riskaptiten hos spararna har också lett till stora nettoköp. Enligt Avanzas sparekonom Nicklas Andersson syntes under månaden ett tydligt trendskifte där globalfonder övertar tronen från Sverigefonder. Var tredje fondkrona går till globalfonder.
”Under oktober har vi sett en rotation bort från Sverigefonder där fondspararna helt sonika lämnar landet i jakten på avkastning på de globala jaktmarkerna. Världen är som bekant börsnoterad och det är klokt att sprida risken bortom landets finansiella gränser. De flesta av oss har dessutom redan i utgångsläget en stor vikt mot Sverigefonder”, säger Nicklas Andersson i ett pressmeddelande, och fortsätter:
Mest köpta | Mest sålda |
Globalfonder | Teknikfonder |
Energifonder | Japanfonder |
Blandfonder | Asienfonder |
Rysslandsfonder | Gröna energifonder |
Företagsobligationsfonder | Biotechfonder |
”Ett ökat fokus på Globalfonder innebär indirekt en större exponering mot USA, som vanligtvis utgör närmare 60% av exponeringen i fondkategorin. Det i sin tur innebär att fondspararna får en indirekt stor exponering mot amerikanska bolag och teknikaktier som utgör en stor andel av den amerikanska börsen. Fonderna Avanza Global, Länsförsäkringar Global Indexnära och AMF Aktiefond Global attraherar 7 av 10 fondkronor i kategorin under månaden.
Energifonder och blandfonder lockar
På topplistan för oktober följs globalfonder av energifonder och blandfonder.
”Energikrisen har slagit till med full kraft och är ytterligare ett symptom på den globala återstarten av världen efter The Great Lockdown. Till skillnad från fjolårets vinnarkategori Gröna Energifonder så favoriserar kunderna nu traditionella Energifonder. Stigande energipriser på olja, kol och gas har lett till dramatiskt stigande aktiekurser inom segmentet. Den genomsnittliga uppgången i denna kategori överstiger 100% senaste året, vilket lockat fondspararna att trycka på köpknappen”, säger Nicklas Andersson.
Samtidigt menar Nicklas Andersson att de stigande råvarupriserna och den goda börsutvecklingen har gjort att fondspararna fått upp ögonen för den ryska börsen. En av tio fondkronor investeras i Rysslandsfonder under månaden. Swedbank Robur Rysslandsfond och Nordea Rysslandsfond kniper två tredjedelar av sparandet i kategorin.
Mest sålt under månaden är teknikfonder.
”Teknikfonder förpassas fortsatt till frysboxen efter att ha utgjort en av vinnarkategorierna under hela förra året. Den våta filten beror nog delvis på att många sett att inte minst stora bolag i mer traditionella sektorer presterat väl under året. Samtidigt har fondspararna rimligtvis dragit öronen åt sig avseende den amerikanska centralbankens kommande nedtrappning av stödköp och stigande långräntor. Högre räntor har historiskt tenderat att pressa dessa mer räntekänsliga bolag som har vinsterna en bra bit in i framtiden. Teknikbolagen blir därmed föremål för uttrycket hellre en fågel i handen än tio i skogen”, avslutar Nicklas Andersson.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.