Spararna överger fonder för bankboken
”Jag tror att fondsparandet hittills i september varit negativt. Vi känner att en del kunder valt att dra ner sitt samlade sparande i fonder”, säger Anders Ek, chef för Robur Kapitalförvaltning.
Enligt Anders Ek rör det sig dock inte om någon ”massiv” flykt, uttagen har inte varit mer omfattande än att Robur kunnat betala ut sparpengarna utan att sälja aktier mer än på marginalen. Å andra sidan står det definitivt klart att kapitalmarknaden förlorat en av de aktörer som brukar agera på köpsidan.
Anders Ek har överblick över hur 2,7 miljoner svenskar sparar. I Roburs fonder låg vid halvårsskiftet 280 miljarder kronor, cirka 30 procent av svenska folkets samlade fondsparande i både aktie-och räntefonder. Av sparpengarna låg 60 procent i aktier.
Enligt Roburs marknadschef Pär Bäckman började folk sälja sina fondandelar just efter terrorattacken mot World Trade Center den 11 september. Fonder med amerikanska värdepapper var stängda för uttag fram till den 17 september.
”Nu har folk agerat anorlunda än tidigare i år. Folk har inte nöjt sig med att bara ta ut pengar från aktiefonder och omplacera dem till räntefonder, som de gjorde i augusti. Nu har en del tagit ut pengarna och placerat dem på andra ställen, sannolikt bankboken”, säger Pär Bäckman, marknadschef på Robur.
Antalet månader med nettoutflöde från hela fondmarknaden är få. Sedan 1994 har det bara skett vid sex tillfällen, under augusti och september 1994, under mars, april och maj 1995 samt under december 1996, då aktiefonderna misste sin förmånliga skattestatus.
I augusti registerades ett nettoutflöde från samtliga aktiefonderna på 0,4 miljarder kronor, enligt statistik från fondbolagens förening. Men då valde fondspararna att placera om en stor del av pengarna i olika räntefonder. Nettosparandet i fonder slutade därför på ett inflöde på totalt 2,3 miljarder kronor.
Trots uttagen vill inte Anders Ek tala om ett misstroende mot Robur eller fondbranschen som helhet. Istället pekar Anders Ek på att Robur under det första halvåret hade en marknadsandel på nyförsäljning på 20 procent jämfört med 13 procent under motsvarande period året innan
”Vi har kommit tillbaka på försäljningssidan. Jag tror att det speglar att kunderna har fått ett ökat förtroende för vårt sätt att sälja fondprodukter genom kontorsnätet. Det var ett bra beslut att slå ihop försäljningen av försäkringssparande och fondsparande”, säger Anders Ek.
Hittills i år har merparten av Roburs aktiefonder utvecklats bättre än genomsnittet, i och för sig en klen tröst i ett börsklimat när aktiemarknaderna fallit världen över.
Ekonomi24: Är du optimist eller pessimist i inför framtiden? ”Det får du inte mig att svara på. Däremot kan jag säga att det är bra tider för de förvaltare som vill ägna sig åt traditionell analysverksamhet och leta undervärderade aktier. Och det vill vi”, säger Anders Ek.
Per den siste juni hade svenska folket 911 miljarder kronor sparade i olika fonder, varav drygt 60 procent var rena aktiefonder. Per den sista augusti hade förmögenheten krympt ihop till 889 miljarder kronor och i dagsläget ligger den sannolikt kring 820 miljarder kronor. Det motsvarar cirka 30 procent av hushållens finansiella tillgångar. Det är en markant ökning från 1980 då fondandelsvärden bara utgjorde 4 promille av hushållens tillgångar. Sex av tio svenskar fondsparar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.