Spararna kastar ut tech-fonder i turbulensen: ”Inte förvånande”

Det plötsliga börsfallet i början av augusti skakade om fondspararna rejält och utlöste ett nettoutflöde ur aktiefonder. Istället ökar sparandet i räntepapper. "Ett rimligt läge att köpa nu", säger Johanna Englundh på Morningstar, och tipsar om en sektor hon tycker ser spännande ut.
Spararna kastar ut tech-fonder i turbulensen: ”Inte förvånande” - Johanna Englund, Morningstar
Johanna Englund, Morningstar

Normalt ses ett nettoinflöde i aktiefonder varje månad, men i augusti vände alltså trenden – för första gången i år – till -3,2 miljarder kronor.

Börsturbulensen i början av månaden, då techjättar som Nvidia rasade rejält, fick spararna att kasta sig på säljknappen. Många valde istället räntefonder, som ökade med 6,6 miljarder kronor, enligt Fondbolagens förening.

Det branta fallet i fondsparandet överlag, från 25,6 miljarder i juli till 3,2 miljarder i augusti, förvånar dock inte Morningstars redaktör Johanna Englundh.

“Fondsparare tenderar att följa hur marknaden utvecklas. I positiva börsmånader köper de och när det blir lite skakigt så säljer det av”.

Ett beteende som går stick i stäv med tanken om långsiktighet och att sitta still i börsbåten när det stormar.

“En stor del ligger ju såklart stilla, men lite mer aktiva sparare tenderar att fatta de här besluten och försöker omfördela risken i innehaven.”

Att köpa dippen är inget mantra bland fondspararna, enligt Englundh.

Byter äpplen mot äpplen?

“Det är snarare så att när något hypas upp så är man ofta ganska sen på bollen och köper när det står högt. Och när det skakade till i tekniksektorn i augusti så såldes den av.”

Den mest sålda aktiefonden i augusti enligt Morningstar, var Swedbank Robur Technology, med jättarna Nvidia, Apple och Microsoft som toppinnehav.

Den mest köpta aktiefonden var samtidigt Länsförsäkringar Global Index – vars tre största innehav utgörs av just Apple, Nvidia och Microsoft.

“Det där är ganska spännande, att man säljer av teknikfonder och istället köper globalfonder. De innehåller ju också de här teknikjättarna och är tungt viktade mot USA”, konstaterar Englundh.

“Visst får du en bättre riskspridning i en globalfond, även om jag tror att många bortser från det faktum att har du en globalfond och en teknikfond så blir du ganska tungt viktad i sektorn”.

“Riktigt tråkig sparare”

Den mest köpta fonden överlag i augusti var en räntefond, Swedbank Robur Corp Bond Europe.

“Jag är inte jätteförvånad över den omviktningen när det blir ett sådant där dramatiskt ras som vi såg i augusti, de kan kännas lite mer safe för den som inte är så insatt. Det är också ett rimligt läge att köpa lite räntefonder nu om man är intresserad av den kategorin. De tenderar ju att prestera i ett nedåtgående ränteklimat.”

Johanna Englundh har själv inga räntefonder och byter sällan innehaven.

“Jag är en riktigt tråkig fondsparare, just på grund av att jag ser hur kostsamt det är att göra feltajmade beslut. Jag är ganska tolerant för svängningar och har många år kvar till pensionen, så jag tar hög risk för att kunna få maximal utdelning framöver.”

Finns det någon sektor du tycker ser extra intressant ut just nu?

“Något som jag inte har själv, men som jag skulle vilja kolla närmare på, är fastighetsfonder. De tycker jag är lite spännande för tillfället.”

Läs mer:

Nvidias historiska ras

Förvaltarna: Köp de här AI-aktierna istället

Monsterförvaltaren Barrett

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.