Spararna flyr teknikfonderna – har plockat ut 14 miljarder ur TIN och Robur Ny Teknik

Fonderna TIN Fonder Ny Teknik och Swedbank Robur Ny Teknik har under de senaste åren varit två stjärnor på den svenska aktiefondhimlen. Men den senaste våren har varit betydligt dystrare. Fram till maj var utflödet från de två fonderna drygt 13,7 miljarder kronor på årsbasis, enligt Morningstar.
Spararna flyr teknikfonderna – har plockat ut 14 miljarder ur TIN och Robur Ny Teknik - uttag ny

Det finns 17 svenskregistrerade teknikfonder i Sverige, och Swedbank Robur Ny Teknik och TIN Fonder Ny Teknik är de klart största. De investerar främst i nordiska småbolag inom techsektorn och har tillsammans över 300 000 ägare på Avanza. Med stigande räntor och inflation har hela techsektorn tagit stryk under våren, så även teknikfonderna.

Hittills i år har Swedbank Robur Ny Teknik tappat 31% i värde, vilket är sämre än OMX Stockholms breda index som fallit 27%. TIN har presterat ännu lite sämre och har sedan årsskiftet sjunkit med 35,19%.

Och nu verkar en stor del av spararna ha tröttnat, och börjat plocka ut sitt sparkapital ur de populära fonderna.

Swedbank Robur Ny Teknik har sett drygt 10 miljarder kronor netto tas ut ur sin fond mellan maj 2021 och maj 2022, medan TIN Fonder Ny Teknik har haft ett nettoutflöde på drygt 3,7 miljarder kronor under april 2021 till april 2022. Detta enligt Morningstar.

Johanna Englundh är redaktör på Morningstar Sweden. Foto: Pressbild/Karl Gabor

“Det här är två fonder som har väldigt mycket kapital och då blir uttag också stora. Det har varit en period med stora utflöden över lag, så det är egentligen inte jätteförvånande. Detta med tanke på bakgrunden i de här två fonderna då de haft hög avkastning en längre tid och nu har klimatet ändrats totalt”, säger Johanna Englundh, redaktör på Morningstar Sweden.

Hur påverkar det en aktiefond?

“Enligt lag ska en aktiefond kunna hantera in- och utflöden i olika marknadsklimat och det är fondförvaltare medvetna om. Det kan göra det svårt för dem att sälja underliggande innehav, om det är innehav i bolag som är svåra att bli av med”, säger Johanna Englundh.

“Men jag tror inte det kommer bli svårt för dem att sälja av innehavet för att få likviditet eftersom det fortfarande går att handla teknikbolag.”

Tappat miljardbelopp

Robur Ny Teknik hade i slutet av maj sina största innehav i svenska bolagen Embracer, Fortnox och Biotage och har strax över 168 000 ägare på Avanza. Fonden har haft ett nettoinflöde på 8,5 miljarder kronor sedan fondstarten 1996 och dess totala förvaltade kapital är drygt 22,6 miljarder kronor, enligt Morningstar.

TIN Fonder Ny Tekniks största innehav är i de svenska bolaget Embracer, Evolution och Surgical Science Sweden och antalet ägare på Avanza uppgår till drygt 130 000. Sedan fondstarten 2019 har TIN Ny Teknik haft ett nettoinflöde på 7,5 miljarder kronor och förvaltar idag ett kapital på 10,5 miljarder kronor, enligt Morningstar.

Som jämförelse hade Swedbank Robur Ny Teknik vid årsskiftet 37,4 miljarder kronor i förvaltat kapital och TIN Fonder Ny Teknik ett förvaltat kapital på 16,7 miljarder kronor, enligt Morningstar. Fonderna har alltså fått en dubbelsmäll i form av rödare börs och att andelsägarna gjort uttag.

Det betyder att fonderna har dessutom tappat 37-40% i förvaltat kapital sedan 1 januari i år.

Obligationsfonder på frammarsch

Morningstar har även data över de 15 andra teknikfonderna som är registrerade i Sverige. Dessa 17 fonder har i genomsnitt sett ett utflöde på 1,5 miljarder kronor det senaste året. För samtliga svenskregistrerade fonder är det desto mer positivt med ett genomsnitt med inflöden på 170 miljoner kronor de senaste tolv månaderna. Däremot har alla svenskregistrerade fonder i genomsnitt haft utflöden på 51,8 miljoner kronor sedan årsskiftet.

“Det är stor skillnad på teknikfonderna och de övriga fonderna. Jag tror det är en blandning av att många köpt på sig för mycket teknikfonder och upptäckt att portföljen inte är så differentierad  som man först trott”, säger Johanna Englundh och fortsätter:

“Vi kan se att obligationsfonder har haft positiva nettoinflöden under senaste året och att även bredare fonder, som globalfonder, har gått positivt”, säger hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Archelon