Sparande viktigt även för banken
När Handelsbanken i samband med sin kvartalsrapport på tisdagen visade upp en kostnadsökning på 21,9 procent mot förra året fick det aktien att falla på börsen, trots ett bättre rörelseresultat än väntat.
Handelsbanken är traditionellt kända för att vara kostnadseffektiva, hur ligger det till nu?
– Enbart 3,9 procentenheter av ökningen kommer till följd av organisk tillväxt och löneökningar, 8,7 procentenheter beror på resultatbaserade kostnader och 7,5 procentenheter kommer från konsolideringen av SPP, säger Handelsbankens vd Pär Boman.
K/I-talet (kostnad/intäkter) blev trots allt en procentenhet lägre än 2005 till följd av de ökade intäkterna. Handelsbanken uppvisade ett K/I-tal på 42,3 procent före kreditförluster.
– Vi är glada över att vara mest kostnadseffektiva av alla nordiska universalbanker, säger Pär Boman.
Imorse rapporterade Nordea andra kvartalets resultat. Till skillnad från konkurrenten Handelsbanken överraskade denna storbank positivt. Kostnaderna var enbart upp med tre procent vilket var i linje med ökad tillväxtfokus.
– Jag tycker inte att tre procent är så mycket. Anledningen till ökningen beror främst på löneökningar samt att vi har anställt nya medarbetare, säger Nordeas vd Lars G Nordström.
Trots att Nordeas K/I-tal fortsätter sjunka och nu är nere på 53 (55) har de fortfarande en bit kvar till Handelsbanken.
– Vi driver banken efter ”flat cost”-modell och har inget uttalat K/I-mål även om vi naturligtvis försöker hålla kostnaderna nere. Vi tror inte på att enbart fokusera på att hålla kostnaderna nere i förhållande till intäkterna, bankerna med låga K/I-tal var de som hamnade i drickat först, säger Nordström.
Nordea satsar istället på att ge hög avkastning på satsat kapital. Målet har varit 20 procent, nu visar man upp 21,2 procents avkastning. Vinsten per aktie var under det andra kvartalet upp med 20 procent till 0,54 Euro (0,45).
Nordea arbetar hårt med att få sina befintliga kunder att göra fler affärer. Av de tio miljoner kunderna banken har är det bara 1,5 – 2 miljoner som är aktiva.
– Att satsa på befintliga kunder är attraktivt ur kostnadssynpunkt men det är dessutom fördelaktigt ur risksynpunkt, säger Lars G Nordström.
Så ni satsar inte på expandering?
– Det gör vi också, exempelvis i Polen, Baltikum och Ryssland.
Ni tänker inte vinna marknadsandelar i Norge?
– Vi har 10 – 15 procents andel av marknaden i Norge och med det är vi näst största bank i landet. Norge är lite speciellt ur det hänseendet, marknaden är fragmenterad. Nordeas fokus är dock inte att satsa på att vinna marknadsandelar i landet utan vi satsar på att tjäna mer pengar på befintliga kunder, säger Nordström.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.