Spännade börssommar i hängmattan!
Nya mönster på Stockholmsbörsen har gjort sommaren till en oviss period för semestertörstande aktieplacerare. Historiskt har det fungerat att ta det ganska lugnt i hängmattan. Sommar och sol har sammanfallit med en strålande börs. Exempelvis utvecklades börsen under juli bättre än genomsnittsmånaden varje år mellan 1981 och 1990. Det har givit näring åt sloganen ”köp till sillen och sälj till kräftorna”.
Juli har också varit en förhållandevis stabil börsmånad. Skillnaden mellan den sämsta avkastningen (minus 8 procent 1968) och den bästa (plus 11 procent 1993) är bland de lägsta för en enskild månad över de senaste 50 åren. Men efter glansperioden under 1980-talet har sommarbörserna blivit allt skakigare. Av de tre senaste årens julibörser har två inneburit sänkta börskurser. 1998 kom andra vågen av Asienkrisen. Året efter var Ericsson satt under press och bolagets dåvarande VD Sven-Christer Nilsson fick lämna sin post under förödmjukande former. Både Ericsson och börsen backade.
Det ytterst osäkra läget för vinst-, ränte- och konjunkturutvecklingen talar för ett mer osäkert börsklimat även i år. Mot det står att Ericssons fall har smetat ut Stockholmsbörsens börsvärde på fler branscher och företag än tidigare. Företag med olika förutsättningar och som påverkas av olika faktorer. Finansaktierna, banker och Skandia, står idag för en större vikt i OMX-index än teleutrustningsföretagen.
Oavsett så har det sina risker att vara helt frånkopplad från verkligheten. Halvårsrapporterna är i sommar mer intressanta än på länge och kommer allt tidigare. Centralbankerna har också planerat in sina möten mitt i semestern och kursdrivande makrosiffror trillar in i en strid ström.
Här är semesterplaneraren för alla som tänker ta semester men inte vill missa höjdpunkterna på börsen.
Delårsrapporterna du inte bör missa… Fram till vecka 29 är det mest strörapporter som når marknaden. Den som bara tänker jobba två veckor i juli är det vecka 29 eller 30 som gäller. De dagar som i första hand ska bokas in är 19 juli då Nokia och Atlas Copco presenterar sina siffror och 20 juli då Ericsson med verkstadstrion Electrolux, Sapa och Scania lyfter på slöjan för sina räkenskaper. Sammanlagt täcker de två dagarnas rapporter in drygt en femtedel av Stockholmsbörsens värde och indirekt betydligt mer.
Efter urladdningen är det i vecka 30 dags för Autoliv, Volvo, Astra Zeneca, Pharmacia, Stora Enso och SCA. Sedan mattas flödet av vecka 31 för att mätt i antal bolag explodera vecka 32 och sedan gå för högtryck ända fram till sista augusti.
…eller räntebeskeden Frågan på den amerikanska centralbankens räntekommittémöte 27 juni är inte om utan hur mycket den ska sänka styrräntan och ytterligare stimulera den stampande amerikanska ekonomin. Fler bedömare har den senaste tiden reviderat upp sina ränteprognoser från en kvarts procents sänkning till en halv procents. Utifrån terminspriserna blir det åtminstone en sänkning med en kvarts procent till 3,75 procent. Sannolikheten för en sänkning med en halv procent är 40 procent.
Torsdagen 5 juli är det den svenska Riksbankens direktions tur att hålla sitt penningpolitiska möte om reporäntan. Dagen efter offentliggörs beslutet. Efter Riksbankens valutainterventioner, stigande inflationssiffror och signalerna från Riksbankschefen Urban Bäckström ligger en höjning av reporäntan i korten.
…eller konjunkturindikatorerna Både det amerikanska inköpschefsindexet NAPM och det svenska, ICI-indexet, publiceras måndagen 2 juli. Indexena ger en tidig indikation på konjunkturläget. I maj gav de olika besked. Det svenska inköpschefsindexet gjorde ett hopp upp och signalerade en fortsatt stark konjunktur samtidigt som det amerikanska indexet kröp under nivån som tolkas att BNP faller.
Även om det inte är speciellt vanligt med strukturaffären på sommaren kan Telias strukturdiskussioner med övriga nordiska teleoperatörer möjligen bli klar. Ägandet i lastbilsföretaget Scania och aluminiumprofilsföretaget Sapa hänger löst och kan få en lösning. Sedan finns det ett koppel förvärvshungriga företag som Assa Abloy, Getinge, Securitas och Stora Enso men även Volvos och Sandviks anläggningssidor som kan komma att presentera företagsköp.
Av bolagen som redan deklarerat att de är ämnade för varandra kommer EU:s besked om en fördjupad prövning av fusionen mellan Föreningssparbanken och SEB troligtvis under juli. Hur som helst lär det bli en spännande börssommar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.