SPAC
Här är spararnas SPAC-favoriter
SPAC-bolag, som har som affärsmodell att köpa upp onoterade bolag och låta dessa ta över deras plats på börsen, har blivit en het börstrend. Stockholmsbörsen har tagit fram nya specialanpassade regler för SPAC. Enligt Adam Kostyal, europeisk noteringschef på Nasdaq Norden, väntas de första noteringarna i Sverige inom kort.
Redan idag finns det ett intresse från spararnas sida för de amerikanska SPAC-bolagen, berättar Nordnets sparekonom Frida Bratt. Hon menar att det faktum att fenomenet har fått en pånyttfödelse vittnar om den enorma riskaptit som finns fortfarande. I de flesta fall har den absoluta majoriteten av aktieägarna via Nordnets plattform tillkommit efter årsskiftet.
Här är de populäraste SPAC-bolagen bland Nordnets kunder:
Churchill Capital Corp IV
Alussa Energy Acquisition Corp
Foley Trasimene Acquisition Corporation
Social Capital Hedosophia Holdings Corp
Apex Technology Acquisition Corporation
“Det finns fördelar med SPAC:ar. En sådan är att privatsparare kan komma in tidigt i ett bolag som är i början av sin tillväxtresa, eftersom bolaget som köps av den så kallade ”initiativtagaren” till SPAC:en kommer in på börsen i ett tidigare skede än annars”, säger Frida Bratt.
Hon varnar dock för att det finns uppenbara risker med SPAC-bolag som investerare måste ha koll på.
“Man köper som sparare en pengapåse och lägger allt i händerna på initiativtagaren och att hen lyckas hitta ett bra investeringsobjekt. Själv kan du ju inte räkna på bolaget, eftersom det inte finns någon verksamhet att räkna på. Den i mitt tycke viktiga devisen ”förstå vad du köper” är knappast applicerbar”, säger hon och fortsätter:
“En risk med SPAC-bolaget är givetvis att det blåser upp bubblor som visar sig vara felprissättningar när investeringsobjektet sedan hittats. Därför måste man som sparare vara mycket noga med att läsa på det som går att läsa på om SPAC-bolaget – och absolut inte bara låta sig dras med i en allmän hajp utan att göra läxan.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.